Третият понеделник от януари, който се пада днес, е определен за най-депресиращия ден в годината.

Учените дори са създали уравнение, според което денят е особено подтискащ заради фактори, като лошо време, финансови задължения, отказване от новогодишни решения, липса на мотивация и други.

За да се справите с деня, наречен Син понеделник, британският таблоид съветва да разнообразите диетата си.

8-те най-здравословни плода, достъпни целогодишноПолезни нутриенти 365 дни в годината

Ето на кои храни да наблегнете, за да избегнете лошото настроение, при това не само днес:

Сладки картофи

Те съдържат фолиева киселина, която помага на мозъка да произвежда серотонин, известен като хормона на щастието.

Спанак

Освен на вече споменатата фолиева киселина, спанакът е богат и на желязо. Именно от него организмът получава енергиен тласък, благодарение на който се справя с умората и увеличава концентрацията.

Авокадо

Пълно с витамин В6, известен с облекчаването на стреса, авокадото съдържа и триптофан - аминокиселина, която вдига настроението.

Бразилски орех

Тези ядки са основен източник на селен, който помага на организма в борбата с тревожността.

Мазна риба

Любителите на сьомга, скумрия и прясна риба тон могат да са доволни - те са богати на омега-3 мастни киселини, които помагат на мозъка да интерпретира настроенията. Ниските нива на тези киселини са свързани с депресия.

Още десет "щастливи" храни ще откриете на следващата страница.

Яйца

Яйцата са източник на цинк, който регулира нивата на кръвната захар и ви помага да се чувствате по-бдителни.

7 неща, които се случват в тялото, ако ядем 4 бадема на денТе съдържат много витамини и полезни съставки за добро здраве и красота

Кисело мляко

То е пълно с калций, който облекчава промените в настроението, депресията и тревожността.

Хляб

Ежедневната порция хляб е другият голям източник на серотонин. Имайте предвид, че енергията, идваща от пълнозърнестите храни, продължава по-дълго.

Тофу

Тофу е пълно с протеини, така че ако сте вегетарианец, е чудесна алтернатива на месото. Протеинът повишава енергийните нива, концентрацията и влияе върху настроенията.

Броколи

Антиоксидантите, откривани в зеленчуците като броколи, намаляват възпалението, което спомага за борбата с депресията.

Половин чаша броколи осигурява половината от препоръчителния дневен прием на хром - химикал, който помага за производството на серотонин, както и на мелатонин, който подпомага съня.

Банан

Изгорете мората с банани. Те регулират кръвните нива, които балансират глада и настроението. Освен това са друг голям източник на триптофан и витамин В6.

Горски плодове

Ягоди, малини, боровинки и къпини са основен източник на антиоксиданти, борещи се с депресията. Те също могат да намалят риска от нея.

Гъби

Гъбите са пробиотици, които спомагат за здравето на червата. Поддържането на щастливи черва е от ключово значение за вашето психично здраве, тъй като нервните клетки в червата ни съставляват до 90% от серотонина в нашето тяло.

Домати

Доматите са богати на фолиева киселина, която помага при производството на серотонин и допамин - друг хормон за добро настроение.

Пиле

Пилето е друг голям източник на триптофан, стимулиращ настроението. Пуйката също носи подобни ползи на организма.