Световната авокадо мания и печелившите от нея
Авокадото не е сред най-популярните плодове в България, но в много други държави се радва на завиден интерес. Младите хора по света обръщат специално внимание на авокадото, приготвяйки го по най-различни начини: авокадо на тост, в салата или просто под формата на каша.
Въпреки че този плод обикновено се свързва с Централна Америка, една африканска страна успява да монетаризира засиления интерес към продукта.
В ресторант At Le Grenier à Pain, намиращ се в Найроби, столицата на Кения, местни и чужденци се наслаждават на ястието toast à l'avocat, или с други думи – авокадо на тост.
„Във всеки магазин е, във всеки уебсайт пише колко е добро авокадото за здравето”, казва собственикът на ресторанта Ян Уелфенс, цитиран от BBC.
Моят свекър яде авокадо всеки ден, не напуска къщата, без да е изял чиния с авокадо, поради това се опитвам да го копирам и да видя дали и аз мога да остарея добре като него”, казва той.
Засилващото се търсене на здравословни храни по света не подмина и авокадото през последните години.
Износът на този плод към Европа е скочил тройно, от гледна точка на стойността, в периода 2013 – 2017 г., по данни на Centre for the Promotion of Imports from developing countries (CBI), който е част от Dutch Enterprise Agency.
Тази тенденция се усеща повече от добре в Кения, където местните фермери започват да се приспособяват към новите реалности.
Двоен скок в цените
Питър Кариуки е привършил с продажбата на своето авокадо за този сезон в Кандра, намиращ се в Централна Кения. Този сезон той е произвел около 400 хил. броя от плода в своята ферма.
„Беше много добър сезон – цената на брой скочи близо двойно спрямо миналата година”, казва земеделецът.
По думите му, неговите дръвчета се отглеждат по естествен начин, без пестициди или изкуствени торове.
Кариуки е първият фермер в региона, който започва да отглежда екзотичния плод преди около 30 години.
„Работех в спедиторска агенция на летището през 1980-те години, където научих за износа на авокадо”, разказва той.
За негово щастие, баща му работел в Институт за земеделски проучвания в близкото село. Така той донесъл на сина си първите семена.
200-те дръвчета вече са пораснали, като чрез фермата си Кариуки генерира годишен доход от 20 хил. долара – сума, която за него е напълно достатъчна. „Подкастряме дръвчетата веднъж годишно”, казва той.
Той наема сезонни работници за прибиране на реколтата, когато плодът е готов за консумация. Прекупвачи изкупуват продукцията му, след което я насочват за износ.
Малки ферми, като тази на Кариуки, са отговорни за голяма част от производството на авокадо в Кения.
Все повече земеделци обръщат гръб на традиционните за региона култури, като кафето и чая, и започват да се занимават с авокадо.
Китайския пазар
Дългият дъждовен сезон означава добра реколта за феремрите като Кариуки.
Но износителите, като Люси Нджери, не са особено щастливи.
„Не беше добър сезон по отношение на продажбите”, казва 30-годишната Нджери, който управлява компанията Saipei Foods заедно със съпруга си.
В техния склад, намиращ се в близост до главното летище на Найроби, около 35 работници приемат доставки на авокадо, идващи от цялата страна с бусове.
Там продукцията се сортира, почиства, претегля и опакова в малки картонени кутии, така че да е готова за износ.
По думите на Нджери, нейната компания е изнесла над 1 200 тона авокадо само през този сезон, като основната дестинация е Европа.
Тъй като предлагането среща търсенето, пазарът на авокадо в Кения е наситен, което води до не особено високи цени, респективно - не особено високи печалби за износителите, става ясно от думите на Нджери. „Но това е бизнесът”, казва тя.
Въпреки това, прогнозите сочат, че в скоро време не се очаква пренасищане на пазара.
Centre for the Promotion of Imports from developing countries (CBI) предвижда, че нови пазари за авокодатото, като този на Китай, ще помогнат за развиването на тази ниша дори още повече.
„Плантациите за авокадо по света се разрастват бързо, но ще им е нужно време да достигнат пълния си капацитет и да отговорят на търсенето”, посочва търговската организация в последния си доклад.
Президентът на Кения Ухуру Кенята ще пътува до Китай този месец за участие в търговско изложение, където се надява да подпише споразумения за износ на авокадо и други стоки, пише изданието The Star Newspaper. Той ще бъде придружаван от търговци и земеделци.
В последно време Кения измести Южна Африка като най-голям производител на авокадо в Африка, но от глобална гледна точка, този пазар се движи от страни, като Перу, Чили и Мексико.
Но кенийският потенциал продължава да нараства.
Агрономът Бърнард Кимутай има за задача да намери 10 хил. души, които искат да отглеждат авокадо. „Почти изпълних целта”, казва той.
На фона на това, че все повече земеделци навлизат в този бизнес, Кариуки не си губи времето, а инвестира в разширяване на фермата си с нови 300 дръвчета.
Той печели по около 0.10 долара на плод. В градове, като Лондон и Ню Йорк, една порция авокадо се търгува на цена от около 10 долара.
Факти за авокадото:
Авокадото е плод, както лимоните, доматите, патладжаните и гроздето.
Има най-високото съдържание на протеин, а мазнините, които съдържа, са предимно ненаситени
Хранителните специалисти казват, че авокадото може да помогне за поддържането на здравословно ниво на холестерол, когато се яде вместо храни с високо съдържание на наситени мазнини.
Мексико е най-големият производител на авокадо в света, оформяйки около 45% от световния пазар. Кения, от своя страна, е най-големият производител в Африка
САЩ е най-големият вносител на авокадо, като на второ място е Холандия.