Забележителности, потънали в боклук - това може да провали всяка почивка, без значение колко невероятни са туристическите атракции.

Хубавото е, че в днешно време градовете по света приемат по-сериозно от всякога въпроса за замърсяването.

Забраната на найлоновите торбички се превърна в популярна тенденция в Руанда, а в столицата на страната Кигали има задължителни дни за почистване на града от граждани, докато други страни продължават да инвестират в по-зелени технологии, за да намалят значително своя въглероден отпечатък.

Независимо от това в кое кътче на света е дестинацията, която сте си избрали, ходенето по безупречни тротоари и дишането на свеж въздух си струва да добавите следните дестинации към вашия списък.

Вижте пет града, които по свой собствен начин ни показват как можем да живеем заедно в едно по-екологично общество, подбрани от Architectural Digest:

Рейкявик, Исландия

Всички знаем, че водите са богатството на северната страна. В столицата й откритите води са толкова девствени, че пътниците всъщност се насърчават да ги пият в определени райони.

Страната също е пионер в разработването на геотермална енергия - алтернатива на изкопаемите горива, която трансформира района в едно от най-екологичните места по света.

СингапурОстровът се гордее с кампанииjте, свързани с чистотата, прилагани от правителството. Според BBC, властите събират десетки хиляди глоби годишно от замърсявания, страната харчи 87 милиона долара на година за осигуряване на чистота на обществените пространства.

Това е огромен контраст с повечето големи градове по света.

Калгари, КанадаКато цяло, канадският град прави всичко възможно да създаде възможно най-здравословните и чисти общности - от обучение в по-екологичен начин на живот до елиминиране на отпадъците по улиците.

Освен това, The Guardian съобщава, че Калгари има за цел да намали 80% от отпадъците в сметищата до 2020 г.

Най-мръсните крайбрежни ивици в светаНай-красивите плажове скоро могат да се окажат и най-замърсените


Кигали, Руанда

Правителството на Руанда може да се похвали с много успехи в екологичната сфера, особено в столицата на Кигали, известна с инициативата Umuganda - ден за почистване, който се провежда в последната събота на всеки месец.

Независимо колко мръсни са обществените простраства, те ще бъдат почистени достатъчно скоро, тъй като от всички местни жители се изисква да участват или ще бъдат глобени. Забраната за употреба на найлонови торбички в Руанда също допринася за нейната чистота: на туристите и гражданите е забранено да влизат в страната, ако ги имат в куфара си.

Дубай, Обединени арабски емирстваНе се заблуждавайте от пищните молове в Дубай и безкрайните редици от високи сгради. Градът има план да направи средата по-устойчива за обитателите си.

Нов проект за жилищно строителство в града, наречен Sustainable City, ще включва автомобили без шофьори, заедно с впечатляващи къщи на слънчева енергия - все инициативи, допринасящи за един по-чист свят.