Повече от половината ипотеки, учредени през 2018 г., са в четирите най-големи града на страната, сочат изчисления на Profit.bg на база данни от статистиката на Имотния регистър към Агенцията по вписванията.

Общо през изминалата година са вписани 62 442 ипотеки, разделени на две – законни и договорни. Това е с близо 2% по-малко спрямо година по-рано, когато бройката им достигна 63 696.

Причина за това е основно доста по-слабото четвърто тримесечие на миналата година, когато ипотеките бележат спад от 23.56%, но за сметка на това явно са за доста по-големи суми, тъй като от Българска народна банка преди дни обявиха сериозен ръст на кредитирането.

Друга от причините за по-малкото, но за сметка на това по-големи кредити, е поскъпването на имотите в страната, което пък, от своя страна, доведе до отдръпване на част от купувачите заради невъзможността да финансират сделките.

Не правете това, когато кандидатствате за кредит! Когато сме изправени пред финансови проблеми, често сме склонни да действаме емоционално и да подценяваме възможните рискове


2018 г. започна силно за ипотечния пазар в страната, след отчитане на близо 21% ръст спрямо първите три месеца на 2017 г. Последва забавяне, довело до ръст от 6.68% за второто тримесечие, което за 2018 г. пък е най-силното като брой на ипотеките с неговите 17 939 броя.

Третото тримесечие на миналата година бе леко по-слабо от това за преди 12 месеца. Все пак понижението от 2.82% посочи жълтата лампичка за внимание на специалистите в сектора.

Как банките решават дали да ви отпуснат кредит?Финансовите институции взимат предвид няколко основни критерия за оценка на платежоспособността и рисковия профил на кредитополучателите


Едва 14 403 ипотеки за последните три месеца на 2018 г. правят четвъртото тримесечие на годината най-слабото, не само за цялата година, но и за последните 7 тримесечия.

София продължава да е с най-голям дял при ипотеките в страната с нейните 28.73% дял от общия им брой спрямо 28.47 на сто за година по-рано. Във Варна и Пловдив са отпуснати респективно 9.07 и 8.19% от всички ипотеки у нас спрямо 8.36 и 7.77 на сто за 2017 г., докато Бургас е с 4.45% дял.