Американският борсов бенчмарк Dow Jones Imdustrial Average загуби 5000 пункта, или близо 19% от стойността си, в периода от октомври до декември 2018 г., след което отчете повишение от 3000 пункта (15%) за малко повече от месец.

Това бе един от най-резките обрати в историята на американския капиталов пазар.

Какво могат да направят инвеститорите, за да запазят самообладание в подобна ситуация и да спечелят нещо от нея?

Трябва ли да продават, да купуват или просто да не правят нищо, игнорирайки временния пазарен "шум"? Отговорите на тези въпроси може би се крият в полето на поведенческата икономика и бихейвиористичните финанси, пише списание Barron's.

Икономистите отдавна са установили, че емоциите са основният двигател на финансовите пазари. Дори и най-рационалните трейдъри се поддават на паниката или пък на всеобщия "заразен" оптимизъм. Някои експерти дори твърдят, че себепознанието и психологията могат да донесат много повече печалби, или поне да спестят значителни загуби, отколкото задълбаването във финансовите отчети.

Barron's обобщава пет важни психологически фактора, които могат да ви направят по-добър инвеститор:

1. Не дръжте губещите си позиции твърде дълго

Много инвеститори изпитват огромни затруднения да се разделят с активи, които им носят загуби. Този тип поведение, което е подробно документирано в академичните изследвания, може да струва изключително скъпо.

Изследване от 1998 г., което използва данните от 10 000 клиентски сметки в няколко американски брокерски компании, показва, че печелившите позиции, закрити от инвеститорите, са донесли с 3.4% по-висока възвръщаемост през следващата година, отколкото губещите активи, които те са предпочели да задържат.

Тези данни водят до логичния въпрос защо хората са склонни да държат губещи акции. Дали защото вярват, че трендът ще се обърне или защото чрез ликвидирането на позицията те признават, че не са взели правилното инвестиционно решение?

Вероятно и в двете твърдения има известна доза истина, но съветът на Херш Шефрин от университета Санта Клара към трейдърите е да гледат на загубите просто като на нови възможности. За целта те трябва да ги разглеждат като "трансфер" на средства от позиции, които носят загуба, към такива, които имат по-добър потенциал към настоящия момент.

"Избягвайте фразата "покриване на загубите", защото това ви кара да се фокусирате върху загубеното. Победителите живеят с нагласата, че при закриване на губещите си позиции, те просто пренасочват своите активи", казва той.

2. Не закривайтe печелившите си позиции твърде бързо

Натрупването на счетоводна печалба по откритите позиции води до огромното изкушение те да бъдат затворени и постъпленията да бъдат "прибрани". Статистиката показва, че хората са по-склонни да продават активи, които поскъпват, отколкото такива, които поевтиняват.

Какви са начините да се справим с т. нар. "ефект на разпределението"? Според някои поведенчески експерти един от полезните трикове, които помагат на инвеститорите, е просто да "скрият" цената, на която са купили акциите.

Един от начините е да се промени стандартният изглед на търговската платформа. Така погледът им няма да е прикован постоянно върху разликата в цената на придобиване и настоящите пазарни нива.

Според преподавателя по поведенческа икономика Кери Фридман от Южнокалифорнийския университет тези "манипулации" на видимата информация понякога могат да бъдат много полезни и да подобрят инвестиционните резултати.

Причината е, че по този начин трейдърите се фокусират върху по-важните неща - дългосрочния потенциал на инвестицията и фундаменталните фактори, които определят нейната цена. Те са много по-важни за оценката, защото от тях действително зависи дали даден актив ще поскъпва или ще поевтинява.

Цената, на която сте го придобили, няма абсолютно никакво значение за бъдещото му представяне.

3. Избягвайте прекалената самоувереност и поемането на излишни рискове

Много инвеститори са склонни да надценяват своите способности и да игнорират възможните рискове. Те са убедени, че са по-умни от останалите пазарни участници и правят по-успешен инвестиционен избор, а всъщност статистиката сочи точно обратното - повечето трейдъри не успяват да постигнат доходността на борсовите индекси.

Според представителите на бихейвиористичната школа средствата, които управлявате активно, не бива да надвишават размера, който можете да си позволите да загубите. Това означава, че не бива да разчитате на тях за своето пенсиониране, например.

Според Вики Боган от университета Корнъл по-добрата стратегия е да поддържате малка търговска сметка, която да задоволява апетита ви към риск, но без да застрашава основните ви спестявания. Другият му съвет е да избягвате да търгувате твърде често.

"Точно по същата причина не държа шоколадови бисквити на секцията в хола. Ако бяха там, щях да ям постоянно", казва още тя.

Винаги е полезно и търсенето на противоположни мнения, които не съвпадат с вашето. Ако сте склонни да подценявате външните рискове, прочитането на един анализ, изготвен от някой негативно настроен финансов анализатор, може да подейства отрезвяващо, пише още Barron's.

4. Не разчитайте на импровизации

Много от пазарните участници, включително и дългогодишни финансови журналисти, портфолио мениджъри и консултанти, понякога действат хаотично и непоследователно в избора си на стратегия. Те са склонни да търсят модели от миналото, които потвърждават настоящите им решения.

По тази причина често чуваме, че една или друга ситуация са "идентични с дот-ком балона от 2000 г." или "с финансовата криза от 2008 г." и т.н. Подобни констатации обаче често могат да доведат до напълно погрешни изводи.

"Опитайте се да погледнете безпристрастно на решенията, които сте взимали през последната година, анализирайки изцяло статистически показатели - възвръщаемост, брой сделки, продължителност на държане на позициите, максимална печалба и загуба и т.н. Това може да ви помогне да отсеете грешните от правилните решения", казва Терънс Одийн от Калифорнийския университет.

По думите му индивидуалните инвеститори често прибягват до "импровизации" и се влияят твърде много от моментните настроения на пазара, от избрани заглавия в медиите или случайни финансови показатели.

За да променят този подход, те трябва да се фокусират върху "голямата картина", да записват всички данни от търговските си сделки и да се придържат към дългосрочния си план.

5. Не изпадайте в паника, когато пазарът се срива

Всички инвеститои са наясно, че разпродажбите не продължават вечно и пазарът все някога тръгва нагоре, но не са много тези, които могат да се държат хладнокръвно, докаго наблюдават как акциите им се обезценяват.

Мисълта, че временните затруднения могат да донесат дългосрочни печалби изглежда твърде абстрактна и точно това е причината, поради която толкова много хора се "втурват" да разпродават активите си, когато пазарът тръгне рязко надолу.

Но въздържането от импулсивни реакции в подобни ситуации може да донесе много дивиденти в дългосрочен план. Психолозите препоръчват на инвеститорите да използват метод, който се прилага и от фитнес инструкторите.

Те често съветват своите клиенти да не се фокусират върху това колко са трудни упражненията и колко тежки физически усилия трябва да положат, а да насочат вниманието си към ползите от тях и удовлетворението от постигането на поставените цели.

Ако и това не помогне, можете просто да залепите върху компютъра си бележка с един от емблематичните цитати на Уорън Бъфет - "Бъдете алчни, когато останалите се страхуват".

Пазарните турбуленции никога не са успявали да превърнат легендарния американски инвеститор в "щраус", който си заравя главата в пясъка. Напротив, той винаги е използвал възможността да купува подценени акции в периодите, когато цените са ниски.