Федералната служба за защита от радиация на Германия публикува нов доклад, според който Xiaomi Mi A1 и OnePlus 5T са двата смартфона, излъчващи най-голяма радиация, с което добави нова глава в дебатите по този спорен въпрос.

Изследването на радиационните емисии на смартфоните, което бе трансформирано в лесна за възприемане графика от Statista, взема предвид така наречената SAR стойност (Относителен коефициент на поглъщане, който определя енергията на електромагнитното поле, която тъканите на човешкото тяло поглъщат).

По-високите стойности са индикатор за увеличаване на вероятността потребителите да са изложени на вредна радиация.

Xiaomi и OnePlus оглавяват тази негативна класация, като устройства на двете компании заемат по четири места в Топ 16. Моделът Xiaomi Mi A1 отчита най-висок SAR с 1.75 вата на кг., следван от OnePlus 5T с 1.68, Xiamo Mi Max 3 с 1.58, OnePlus 6T с 1.55 и HTC U12 Life с 1.48.

Сред другите популярни устройства в класацията са Google Pixel 3 XL и Google Pixel 3, които заемат 7-о и 12-о място, респективно, както и iPhone 7, който се нарежда на 9-а позиция, пише Digital Trends.

12 начина да ограничим времето, в което сме със смартфон в ръка Кой кого използва в тази връзка?

В другия край на скалата е Samsung, която е водещият производител на смартфони, излъчващи ниски нива на радиация. Устройствата на Samsung заемат осем от последните 16 места в класацията.

Samsung Galaxy Note 8 и ZTE Axon Elite са с най-ниско ниво на SAR - по 0.17 вата на кг., следвани от LG G7 и Samsung Galaxy A8 с 0.24, Samsung Galaxy S8+ и Samsung Galaxy S7 edge с по 0.26.

Какво обаче означават тези стойности на SAR?

За съжаение, все още няма универални насоки, които да определят “безопасно”ниво на радиацията, излъчвана от мобилните телефони. В Германия, например, за безопасни се считат смартфоните със SAR под 0.60 вата на кг.

Има най-различни проучвания, според които радиацията от клетъчните телефони е опасна за хората и може да причини рак. Има обаче също толкова проучвания, които опровергават това твърдение.