Никой не може да отрече удобството, което ни предоставят асансьорите. Стълбищата обаче ни осигуряват прозорец към света, който рядко може да бъде видян от друга гледна точка.

Няма значение дали са изрязани в скалата от водата или дело на човешка ръка, стълбищата не само имат функционална роля, но често и естетическа.

Ако акрофобията не ви е проблем, непременно посетете някои от подбраните от Architectural Digest спиращи дъха стълбища, когато пътувате по света.

Един малък съвет: не забравяйте да завържете обувките си преди това.

Dongdaemun Design Plaza (Сеул, Южна Корея)

Проектирано от Заха Хадид (в сътрудничество с южнокорейската компания Самоо), стълбището в Dongdaemun Design Plaza е зашеметяващо доказателство за невероятната работа на архитектите.

Абатство Мелк (Мелк, Австрия)

Първоначално построено през 1673 г., австрийското абатство Мелк е с изглед към река Дунав, предоставящо едни от най-невероятните гледки в района. Но мнозина посещават абатството не заради екстериора, а заради интериора.

А голяма част от този интерес се дължи на бароковите спираловидни стълби в църквата.

Планината на Небесната порта (Китай)

Когато стигнат края на това невероятно стълбище, посетителите са възнаградени с невероятна гледка от двете страни на планината, благодарение на естествената дупка с височина 131 метра.

Chand Baori (Индия)

Стълбищата на Санторини (Гърция)

El Peñon de Guatape (Колумбия)

Норвегия ще изгради първия подводен тунел за обществено ползванеЗа момента са заделени 25 млрд. долара за осъществяване на проекта

Мостът на Мойсей (Нидерландия)