Apple бе детронирана като най-иновативната компания в света, според изданието Fast Company.

Технологичният гигант пада до 17-ото място в класацията на 50-те най-иновативни компании в света през 2019 г., след като миналата година заемаше челната позиция.

"Те не направиха някакъв нов пробив с устройствата си, а хардуерните им продажби не са особени силни," заяви главният редактор на Fast Company Ейми Фарли пред CNBC.

Apple обаче бе отличена заради това, че инвестира в своите процесори. "Те произвеждат собствени чипове, които могат да управлява операции, като изкуствен интелект, добавена реалност и качествена фотография - неща, които ще направят устройствата им по-силни в бъдеще. Така че те полагат основите за иновациите в идните години," казва Фарли.

Тази година класацията бе оглавена от компания извън САЩ. Друга неамериканска компания пък заема втората позиция. Най-високо класираната щатска компания е на трето място.

Ето и кои са 10-те компании, които, според Fast Company, оказват "най-голям ефект върху индустрията и културата" и процъфтяват в "днешния нестабилен свят":

1. Meituan Dianping

Китайският създател на приложения, който дебютира в класацията на Fast Company тази година, спомага за ускоряването на резервацията и доставката на услуги, като отсядания в хотели, билети за кино и храна.

През половина на 2018 г. Meituan Dianping е спомогнала за 27.7 млрд. транзакции на стойност 33.8 млрд. долара за над 350 милиона души, според Fast Company.

2. Grab

Базираната в Сингапур компания за споделени пътувания изхвърли Uber от региона и пое дейността й на местно ниво през миналата година. Освен това Grab вече се занимава и с доставка на храна, резервации на пътувания и финансови услуги.

Компанията генерира 1 млрд. долара приходи през 2018 г., според Fast Company.

3. НБА

От Fast Company отличиха Националната баскетболна асоциация (НБА) за това, че счупи рекорда по посещаемост на мачовете през 2018 г. и че е увеличила абонатите на стрийминг услугата си с 3%. Общите приходи на асоциацията се увеличават с 25%, отчасти заради участието й в електронните спортове с NBA 2K.

4. Walt Disney Company

Когато става въпрос за стрийминг войни, Disney е най-добре позиционирана да се конкурира с Netflix, според Fast Company. Медийният гигант ще пусне Disney+ по-късно през годината и ще предложи ново оригинално съдържание и библиотека от филми на Disney и телевизионни предавания, което Fast Company определя като "безпрецедентен портфейл."

5. Stitch Fix

Тази компания за електронна търговия е "на практика компания за анализиране на данни, която се е маскирала като търговец на дрехи на абонаментен принцип," казва Фарли.

Stitch Fix изпраща на абонатите си дрехи по техен вкус. "Това, което те правят на заден план, обаче е наистина усъвършенстван анализ на данни, който открива какви дрехи харесвате и какво ще ви подхожда. Те намират дрехи, които дори и не сте помисляли, че пасват на вашия стил," казва тя.

Stitch Fix, която излезе на борсата през 2017 г., генерира 1.2 млрд. долара приходи за финансовата 2018 г., като печалбата й е в размер на 45 млн. долара.

6. Sweetgreen

Веригата ресторанти, сервиращи храната от фермата на масата, разполага с 91 заведения в осем щата в САЩ и се очаква да отвори нови 15 тази година.

От списанието изтъкват "култовите продукти" и фактът, че Sweetgreen намира начини да достави храната си до клиентите по-ефективно със своето приложение, което е свалено от над 1 милион души.

7. Apeel Sciences

Джеймс Роджърс искал да намери начин да забави темповете, с които се разваля храната, затова през 2012 г. основава Apeel Sciences с дарение от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Компанията произвежда защитни слоеве от ядивни растителни материали.

Миналия май компанията представи своя покриващ слой за авокадо в над 250 вериги за хранителни продукти. Предстои пускането на още продукти, тъй като Apeel Sciences е разработила продукти за десетки органични и обикновени хранителни категории.

8. Square

Square изпъква в сферата на паричните разплащания, тъй като "продължава да намира начини, чрез които да прави плащанията не толкова болезнени," казва от Fast Company.

Най-новото й предложение е Square Terminal, включващо машина за кредитни карта с безжично свързване и тъчскрийн. Square е обработила транзакции за 23 млрд. долара през последното си тримесечие, или с 29% на годишна база.

9. Oatly

Тази шведска компания предлага алтернатива на млякото под формата на пулверизиран овес. Тя е създадена през 90-те години, но достига до САЩ през 2016 г. и тогава започва да се развива много бързо.

В периода 2017 – 2018 г. приходите на компанията нарастват от 1.5 млн. долара, до над 15 млн. долара, според Fast Company. Oatly, чиито продукти в момента се продават в 2 500 кафенета и 1 500 магазина за хранители стоки, очаква продажбите й да се удвоят през следващата година.

10. Twitch

Другият щатски технологичен гигант, койото влиза в тази класация, е Amazon, под формата на своята видео услуга Twitch. (Facebook и Google не попадат в класацията, казва Фарли.)

От Fast Company отличават Twitch заради "нарастващата й мощ" в сферата на лайвстрийминга.

"Тя е известна с общността си на използващите електронни игри и това е много важно," казва Фарли.

"Компанията също така предлага лайвстрийминг услуги за всякакви вкусове. Можете да гледате всичко - от изслушване пред Конгреса, през уроци по готвене и фитнес, мачове от НФЛ, а взаимодействието между тези, които предлагат стрийминг услугите и общността, която гледа, е наистина силно."