Южна Корея запазва челното си място в тазгодишната класация на най-иновативните държави на Bloomberg, въпреки че прогресът на Германия в развойната дейност и образованието почти изравняват най-голямата икономика в Европа с лидера.

САЩ се придвижва нагоре в класацията до осмото място, година след като изпадна от Топ 10 заради пропуски в образованието.

Ежегодният индекс, който Bloomberg публикува за седма поредна година, анализира десетки критерии, използвайки седем основно показателя, сред които разходи за развойна дейност, производствени възможности и концентрация на високотехнологични публични компании.

В тазгодишния индекс Германия почти настига шесткратния шампион Южна Корея благодарение на добавената стойност от интензитета на производствената и развойната дейност, по-голямата част от която е изградена около промишлени гиганти, като Volkswagen AG, Robert Bosch GmbH и Daimler AG.

Въпреки че Южна Корея продължи печелившата си серия, преднината й пред останалите се свива основно вследствие на ниските й резултати в категорията патентна дейност.

Швеция, която през миналата година заемаше второто място, тази година отстъпва до седмата позиция. Патентната дейност повишава резултатите на Китай и Израел, която е големият победител, скачайки с пет места - до петата позиция. Близкоизточната държава изпреварва страни, като Сингапур, Швеция и Япония.

Водещата позиция на Южна Корея би трябвало да бъде подкрепена от новите инвестиции в стратегически технологии и регулаторна програма, която насърчава стартъп компаниите, според Коон Го от Australia & New Zealand Banking Group Ltd. в Сингапур.

Той обаче смята, че ще има затруднения при изнасянето на иновациите извън границите на семейните конгломерати.

София влезе в престижна класация на световните финансови центровеНе за първи път класацията се оглавява от Ню Йорк, който изпреварва Лондон само с две точки


Възходът на Германия в класацията на Bloomberg също така изглежда временен, тъй като най-големият износител в Европа изпитва затруднения с недостиг на квалифицирани служители и променящата се политика по отношение на имиграцията, смята Юрген Михелс, старши икономист на Bayerische Landesbank.

Страната трябва да усъвършенства стратегията си във високотехнологичните сектори, в това число индустрии, като дизела, дигиталните комуникации и изкуствения интелект, според него.

Великобритания отстъпва с една позиция - до 18-ото място, и е изпреварена за първи път от Китай. Резултатът на Китай е отражение на разделеието на втората най-голяма икономика в света – страната се нарежда на второ място по патентна дейност заради компании, като Huawei Technologies Co.и BOE Technology Group, но все още изостава зад най-иновативните държави по обща производителност.

САЩ се изкачва с три места до осмата позиция, след като миналата година за първи път изпадна от Топ 10. По-бързите производствени цикли и засилващата се конкуренция променят начина, по който мениджърите трябва да работят, според презентация на Pfizer Inc. на проведена наскоро конференция.

Сред най-големите губещи през тази година са Тунис и Украйна, които изпадат от Топ 50. Десет нови икономики се присъединяват към класацията тази година, след появяването на по-надеждни данни.

България запазва 41-ата си позиция в класацията с обща оценка от 56.36 точки. Страната ни е класирана най-високо в категорията „Добавена стойност в производството“, където заема 32-о място. Най-слабият показател пък е Производителността, където България е класирана на 49-а позиция.

Обединените арабски емирства дебютират най-високо на 46-о място. Бразилия отново влиза в индекса под номер 45, след като миналата година не бе класирана.

Сред новите попълнения са някои от най-големите развиващите си икономики – Индия, Мексико, Виетнам и Саудитска Арабия. Южна Африка остава единствената подсахарска държава в класацията.

Процесът по класирането за 2019 г. започва с над 200 икономики. Всяка от тях получава оценка от 0 до 100 въз основа на седем категория с еднакво тегло.

Държавите, които не са предоставили информация поне за шест категории, са били елиминирани, с което общият брой на държавите в индекса намалява до 95. Bloomberg публикува първите 60.