Швейцарското бизнес училище International Institute for management Development (IMD) публикува традиционната си ежегодна класация на страните по света, които са най-способни да привличат и задържат талантливи служители.

Според класацията, хората, които искат да развиват нови умения или да са заобиколени от вдъхновяващи колеги, трябва да се насочат към Европа.

Европейските държави, като цяло, се справят по-добре в привличането и развиването на талантливи служители от всеки друг регион в света, сочи класацията.

За пета поредна година Швейцария си осигурява първото място в класацията, благодарение на сериозните си инвестиции в образованието и обучението, както и заради привлекателността си сред международните служители. Второто място в класацията се заема от Дания, докато челната тройка се оформя от Норвегия.

В Топ 5 влизат още Австрия (4) и Нидерландия (5).

Канада, която заема шестото място, е единствената държава извън Европа, която попада в челната десетка. Към нея се присъединяват Финландия (7), Швеция (8), Люксембург (9) и Германия (10).

София влезе в престижна класация на световните финансови центровеНе за първи път класацията се оглавява от Ню Йорк, който изпреварва Лондон само с две точки


САЩ (12), Австралия (14) и Великобритания (23) не успяват да влязат в Топ 10 на класацията, която подрежда общо 63 държави по способността им да привличат, развиват и задържат талантливи служители.

Сингапур (13-о място) изпъква като най-добрата страна за талантливи служители в Азия, като изпреварва по този показател Хонконг (18).

Други по-видни представители на Азия са Китай (39), Индонезия (45) и Индия (53).

Класацията, която се изготвя въз основа на комбинация от проучвания между ръководители на компании и външни данни, подрежда страните по три фактора: инвестиции и развитие на националната образователна система; привлекателност на страната за чуждестранните служители (качестево на живот, данъци и разходи за живот); и способността й да създава нови възможности за работа и да обучава служители.

България се нарежда на незавидното 57-о място в класацията, като се изкачва с една позиция, в сравнение с предходната година. След нас в класацията се нареждат само Бразилия, Словакия, Колумбия, Мексико, Монголия и Венецуела.

От съседните на нас държави Румъния ни изпреварва с една позиция, като се придвижва с пет места напред, в сравнение с предходната година; Гърция заема 33-о място, като отстъпва с три позиции, в сравнение с 2017 г.

Привлекателните страни на бъдещето

Макар Европа да доминира в челото на класацията сега, този статут може да бъде поставен под въпрос в идните години и десетилетия, според Артуро Брис, директор на IMD World Competitiveness Center.

Работодателите и служителите се насочват към нови типове работа и страните ще трябва да се погрижат за това да предлагат полезна среда не само за работните места на днешния ден, но и за тези на бъдещето, казва той.

"Трябва да избягваме да мислим за образование, което ще ми осигури работа, която е сред най-търсените днес," казва Брис. "Трябва да търсим образователни системи и умения, които ще осигуряват работните места на бъдещето."

"Смятам, че техническите умения ще изгубят своята важност при следващото поколение," добавя той, отбелязвайки, че вероятно в краткосрочен планът фокусът ще е върху позиции с технически умения, но след това ще има преход към "креативност и иновации" в дългосрочен план.

В това отношение САЩ и европейските държави, които в исторически план се концентрират върху креативните умения и подхода „придобиване на умения за учене“, ще бъдат добре подготвени, според Брис.

Той отличава обаче Чили, Литва, Тайланд, Украйна и Виетнам, които описва като страни от "втория свят", които в момента инвестират, за да приспособят образователните си системи към новите условия.