Българският бизнесмен Кирил Домусчиев придоби Нова телевизия от MTG, става ясно от официално съобщение на сайта на шведската компания.

MTG е продало своя дял в размер на 95% от Nova Broadcasting Group на българската компания Адванс Медия Груп, която е дъщерно дружество на Адванс Пропъртис, притежавано от братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Сделката оценява 100% от Nova Broadcasting Group на цена от 185 млн. евро, като придобиването ще бъде финализирано след необходимото одобрение от страна на местните регулатори, пише в съобщението.

Nova Broadcasting Group е най-голямата медийна група в България, като притежава 7 телевизионни канала, както и онлайн бизнес, в лицето на Нетинфо, който достига до 74% от българското население всеки месец.

Групата отчита приходи от продажби в размер на 1.154 млрд. шведски крони (около 109 млн. евро) и оперативна печалба (EBIT) от 223 млн. шведски крони (около 21 млн. евро) за 2018 г., като в компанията работят 650 души, пише в съобщението на MTG.

Шведската компания влезе в България за първи път през 2007 г. след инвестиция в Balkan Media Group Limited. Година по-късно MTG придоби Nova, а през 2009 г. сля двата си български бизнеса.

„Тази сделка с Адванс Медия Груп ще осигури непрекъснатото развитие на Nova, чийто главен изпълнителен директор Дидие Щосел и неговият екип превърнаха във водеща търговска медийна група в България”, коментира Йорген Мадсен Линдеман, президент и изпълнителен директор на MTG.

По думите му, трансакцията е в тон със стратегическите решения за намиране на нови собственици, които да инвестират в международните развлекателни операции на MTG, докато шведската компания ще се фокусира върху вертикалния си дигитален бизнес, става ясно от съобщението.

Финансов съветни по сделката на MTG е била компанията Citigroup Global Markets.

Продажбата на Нова: Как се формира стойността на сделкатаДигиталният бизнес на компанията бе оценен на три пъти по-високи нива от телевизионната част от сделката

Адванс Медия Груп е дъщерно дружество на Адванс Пропъртис, което притежава 117 компании, опериращи в 23 страни по света.

Портфолиото от компании на Адванс Пропъртис оперира в над 10 индустрий, включително фармацевтика, логистика, пристанищни операции, недвижими имоти и енергетика.