Според Световната здравна организация (СЗО), замърсяването на въздуха е най-големият екологичен риск на планетата. То причинява сърдечни и дихателни болести, рак и други заболявания.

Учените приписват 1 на всеки 8 смъртни случая от тези заболявания на замърсяването на въздуха. Ако си мислите, че сте в безопасност у дома, грешите. Замърсяването на закрито може да бъде пет пъти по-лошо в някои части от света.

Според СЗО, замърсяването на открито убива 3 милиона души годишно, докато замърсяването в закрити пространства е причина за 4.3 милиона смъртни случая.

С други думи, имаме нужда от всевъзможна помощ, както на открито, така и на закрито. Такава е и идеята зад новия продукт на Ikea, който носи името Gunrid. Той се появява като резултат от проучвания в продължение на няколко години на технологиите за пречистване на въздуха.

В последните години Ikea добавя технологични джаджи към огромната си гама от продукти, в това число умно осветление за щори, но тези завеси са пасивна форма на технология на по-ниска цена.

Те помагат за унищожаването на мръсния въздух у дома, без да използват електричество или някакви сложни системи за филтриране. Вместо това те действат подобно на домашно растение.

Gunrid на практика е парче плат, което е обработено с “фотокатализатор на минерална основа”, който се активира, когато влезе в контакт със светлината. След това той унищожава често срещаните замърсители на закрито, като миризми и формалдехид.

Както отбелязват от Ikea, други версии на този фотокатализатор са се предлагали и преди, но тази на шведската компания е първата, която може да се активира от светлина на закрито, а не само от слънчевата светлина.

“Бяха проведени успешни лабораторни тестове, за да се гарантира, че това покритие действа и че е безопасно,” казват от компанията.

Как IKEA измисля необичайните имена на продуктите сиИмената на продуктите на пръв поглед може да изглеждат странно, но компанията си има система за определянето им

“Искахме да създадем прост, удобен и достъпен начин за пречистването на въздуха, който не заема много място в домовете на хората,” казва Маурисио Алфонсо, който се занимава с разработката на продукти в Ikea.

“Бяхме любопитни също така относно създаването на продукт, който е мултифункционален и ще помогне за разграждането на замърсители, които много пречистватели на въздуха пропускат.”

За Алонсо вдъхновението за тази борба датира от неговото детство. В придружаващото видео към продукта, той си спомня за детството си в Бразилия, където “въздухът се усещаше тежък на моменти" и той се чувствал зле.

Същата технология може да бъде прилагана на всякакви материи, което означава, че Ikea, в крайна сметка, може да превърне всеки диван, легло и спален комплект в инструмент за борба с токсичните химикали.

Не се втурвайте към Ikea все още обаче. От шведската компания са тествали нивата на безопасност и ефективност на продукта при лабораторни условия, но той все още е в процес на разработка, като предстоят още тестове.

Ако всичко мине добре, компанията очаква Gunrid да се появи на безкрайния лабиринт от рафтове в магазините на компанията до 2020 г., пише Fast Company.