Почти невъзможно е да се намерят компании, които не говорят за 5G технологията по време на тазгодишното издание на най-голямото изложение в света на мобилната индустрия - Mobile World Congress в Барселона.

Телекомите, производителите на хардуер и компаниите за смaртфони демонстрират най-новите си технологии, конкурирайки се в опит да покажат, че са готови за мобилен интернет от пето поколение.

5G технологията обещава по-бързи скорости при по-малко забавяне във връзката, което ще увеличи бързината на сваляне от интернет за потребителите, същевременно давайки сериозно рамо на иновации като автономните коли и концепции като интернет на нещата, пише CNBC.

Засега има ограничен брой налични 5G мобилни устройства, но повечето компании твърдят, че техните продукти ще бъдат напълно готови за пускане на пазара през идните месеци на настоящата 2019 година.

Ето кои са 5G смартфоните, които бяха обявени от производителите до сега:

1. Huawei Mate X

Това е 5G смартфонът, който привлече най-много внимание на тазгодишното изложение в Барселона, като освен всичко друго става дума за сгъваемо устройство. Mate X на китайския производител Huawei е 5G устройство, което може да се превръща в смартфон с размер на дисплея 6.6 инча, когато е сгънато или 8-инчов таблет в разгънато положение.

Устройството използва 5G чипсет, собствено производство на Huawei, наречен Balong 5000. Китайският производител посочва, че сгъваемото устройство ще бъде налично на пазара в „средата на 2019 година”.

Цена: Стартира от 2 299 евро

2. Samsung Galaxy S10 5G

Samsung превариха изложението в Барселона, като обявиха свой собствен модел 5G смартфон по време на събитие в Сан Франциско, САЩ, през миналата седмица, където представиха най-новата серията смартфони Galaxy S10.

Компанията посочва, че един от новите телефони, Galaxy S10 5G, ще работи със супербързата мрежа, като ще бъде наличен през второто тримесечие на тази година. Samsung обявиха също, че ще пуснат 5G версия на сгъваемия си телефон Galaxy Fold.

Цена: Необявена

3. Xiaomi Mi MIX 3

Китайският производител на смартфони Xiaomi реализира своето първо събитие по представяне на нови устройства на тазгодишния MWC, където представи 5G телефон на име Mi MIX 3.

Компанията заяви, че разработва това 5G устройство от близо 3 години. Телефонът ще разчита на процесора Snapdragon 855 на компанията Qualcomm, като ще бъде достъпен на пазара през месец май тази година.

Цена: Стартира от 599 евро

4. LG V50 ThinQ

Южнокорейската компания за електроника LG представи смартфона V50 ThinQ по време на изложението в Барселона. Устройството включва 6.4-инчов OLED екран и система от три задни камери, която според компанията е проектирана за създаване на съдържание на база 5G мрежата. Вместо сгъваемо устройство, LG пусна аксесоар на име G8 ThinQ, които може да се закача за телефона, така, че той да разполага с два екрана.

Компанията не разкри кога устройството ще бъде наличнo на пазара, нито цената му.

Цена: Необявена

5. ZTE Axon 10 Pro 5G

Китайската компания ZTE, която произвежда и оборудване за телекоми, добави свой модел телефон сред 5G претендентите. Axon 10 Pro 5G разполага с три камери и оперира с процесор Qualcomm 855.

ZTE посочват, че смартфонът има уникална антeна, която увеличава сигнала при по-бавните мобилни връзки като 3G и 4G. Устройството ще бъде налично в Европа и Китай през първата половина на 2019 година, добавят от производителя.

Цена: Необявена

При толкова премиери на 5G смартфони на Международния мобилен конгрес в Барселона не е трудно да се объркаме и да забравим, че първото 5G устройство

всъщност беше официално обявено още миналата година и това е модулът 5G Moto Mod на Motorola, пишат от PCMAG.

Той се прикрепя като “гръбче” към moto z 3 и работи в 5G мрежата на Verizon. “От американската компания припомнят, че не просто бяха първи, но и че модулът предлага най-добрите показатели по отношение издръжливостта на батерията”, се казва още в материала на изданието.

5G смартфоните са факт, но 5G мрежата има да извърви дълъг пътНай-големият прозиводител на смартфони в света обяви своя първи модел с достъп до мобилен интернет от ново поколене 5G