Тази къща с четири спални и три бани се намира в Бояна в полите на Витоша и се предлага на цена от 3.6 млн. евро, пише New York Times.

Бояна, който е един от най-скъпите квартали в София “се развива като престижна част от града, с най-много луксозни имоти концентрирани там,” казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на имотната агенция BULGARIAN PROPERTIES, която предлага имота.

Двуетажната къща е със застроена площ от 1 000 кв. м. и е построена през 90-те години. Тя е проектирана от местния архитект Атанас Панов и разполага със сауна, фитнес и завършен сутерен. Парцелът с площ от близо 2 декара също така разполага с навес, гараж за два автомобила и голям двор с градина и басейн.

Собственикът купува къщата през 2006 г. и прави значителни промени в интериора като поставя ръчно полирано дъбови настилки и облицовки на стените и таваните; шумоизолация на стените и вратите; нови осветителни тела и кухня, казва Стойкова.

Основният фокус е върху дневната, разпростираща се на два етажа, която разполага с големи прозорци, разкриващи изглед към Витоша на юг и към централната част на София на север. Стаята също така разполага с огромна камина и осветително тяло от три елемента в кръгла форма, което изглежда сякаш се носи във въздуха.

Трапезарията, в която има маса за осем души, се намира точно над откритото пространство на всекидневната.

Обзавеждането и предметите на изкуството, сред които и няколко скулптури, са включени в продажната цена, според Стойкова. Мебелите представляват комбинация от различни стилове, в това число дивани с тапицерия от бяла телешка кожа на италианската марка Edra и няколко мебели от розово дърво от Мадагаскар.

На първото ниво на къщата има три спални, както и сауна, фитнес и малка кухня. Основната кухня, която е изградена по време на обновяването на имота, се намира в сутерена, като тя разполага с домакински уреди Miele, кухненски остров с вграден тепаняки грил и парова фурна.

Сутеренът е с достатъчно голяма площ, за да бъде използван за зала за игри или медийна стая и разполага с баня и коридор, който го свързва с гаража.

Основната спалня е на второто ниво, като предлага достъп до тераса и разполага с баня с джакузи. На втория етаж има и две други тераси и отворен работен кът-емпоре.

В двора за зад къщата има покрита зона с кът за хранене и джакузи, в добавка към басейна. Градините в двора са обновени заедно с имота, като това включва нови растения и осветление, както и стена, облицована с гранит, която обикаля имота, казва Стойкова.

Имотът се намира близо до околовръстния път, което представлява лесна връзка с централната част на София. В близост до къщата има и автобусна спирка както и магазини и кино. Летище София се намира на около 16 км. от къщата.

Кой купува имоти в София

Около 80% от купувачите в София са българи, казва Стойкова пред New York Times. “София обаче е в полезрението на международните купувачи от повече от десетилетие,” добавя тя като казва, че нейната компания отчита постоянен наплив от чуждестранни купувачи.

Нейните международни купувачи са основно от европейски държави като Великобритания, Ирландия, Белгия и Франция, както и от съседните Гърция, Сърбия и Македония. Тя също така споделя, че е имала клиенти от САЩ, Канада, Южна Африка и Австралия.