Ако за известно време сте били извън фитнеса или пък искате да влезете във форма за първи път през живота си, ходенето е удачно решение. То е ефективен начин да се движите и да отслабвате.

Някакво движение е по-добре от никакво. Ако искате обаче да видите разлика на кантара, трябва да създадете калориен дефицит. Какво означава това? Трябва да знаете колко калории горят крачките, които правите.

За средностатистическия човек извървяването на 1.6 км изгаря около 7 калории на минута. Така, ако вървите 1.6 км за 15 минути, ще изгорите горе-долу 105 калории, казва Кейт Пфайфър, сертифициран персонален треньор.

Поради това в режимите на своите клиенти фитнес експертите включват и ежедневна цел за извървяни крачки, допълва тя. По думите й ако човек прави по 10 000 крачки на ден, това е еквивалентно на изминаването на 8 км, което означава, че ще горите около 3500 калории повече на седмица. С други думи – тези калории са равни на 450 грама мазнини.

Колко точно калории горите зависи от редица фактори, включително теглото и темпото, казва Меган Кенихан, друг сертифицират персонален треньор. Един човек, който е 150 кг, ще изгори 100 калории много по-бързо от друг, който се движи със същото темпо, но тежи 110 кг.

За да сте сигурни, че създавате калориен дефицит, опитайте се да добавите тежести на глезените или китките си, казва Меган. Друг начин да направите това е като държите гирички в ръце, докато ходите и се упражнявате със тях.

Неочакваните ползи от ставането в един и същи час Вече знаем, че не е важно само да се ляга по едно и също време

Персоналният треньор съветва още да се правят напади или лицеви опори след изминаването на известно разстояние.

Накрая трябва да припомним, че консумацията на балансирано меню е ключът към успеха. Иначе няма да има смисъл от допълнително изгорените калории. Когато сте готови, добавете и малко повече кардио упражнения към режима си.