Що е то чиа, как да я ядем и каква е ползата от нея?
Семената чиа в последно време придобиха популярност у нас. Това е една от най-известните суперхрани към днешна дата.
Според диетолозите е способна да прочисти организма от токсини, да подобри работата на червата и да подмлади човешкото тяло.
Представлява източник на протеини, фибри, калций, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини. Чиата заслужено е завоювала високата оценка на хората, придържащи се към здравословно хранене.
Ползите от чиата: Няколко факта
В научните кръгове казват, че ползата от чиата за здравето е силно преувеличена. В същото време потвърждават, че тази суперхрана притежава ред преимущества.
Изследвания показват например, че семената помагат, ако искате да отслабнете. Фибрите и растителните мазнини, съдържащи се в чиата, са способни да понижават апетита.
Освен това учените допълват, че порция чиа съдържа повече калций, отколкото порция спанак или броколи.
Акцентират и на това, че по съдържание на калций чиата не отстъпва на млечните продукти и тофуто.
Чиа: Как правилно да я ядем и готвим
Семената чиа се използват както в суров вид, така и в качеството на брашно. В изходен вид семената, които нямат ярко изразен вкус, могат да се добавят в готови ястия, включително салати, омлети, месо и риба.
Ако стриете семената, ще получите брашно, което можете да добавяте към тестото за сладки или хляб. Почитателите на здравословния начин на живот добавят това брашно в каши и смутита.
Популярно е използването на чиа в съчетание с течност – например сок или кисело мляко. Предварително семената се накисват – за около 30-50 минути.
През това време те набъбват и увеличават обема си няколко пъти.
Чиата е отлична алтернатива на нишестето и други популярни сгъстители за сосове, кисели и дори супи.