Бизнесмен от североизточния румънски град Сучава построи най-късата магистрала в света, която е с дължина от едва 1 метър, като форма на протест срещу липсата на пътна инфраструктура в региона.

"Ние сме най-бедния регион в Европа. Аз искам тук да има магистрали, в моя град, в моя регион!," заяви ресторантьора Стефан Мандачи пред Euronews.

Той казва, че му омръзнало от неспазените обещания от страна на правителството през последните 30 години за подобряване на пътната инфраструктура, затова решил да вземе нещата в свои ръце и инвестирал 4 500 евро в проекта.

В Румъния има едва 805 км. магистрали, а строителството на пътища напредва с много бавни темпове. Властите обещаха, че 118 км нови пътища ще бъдат готови до края на 2019 г.

Мандачи призова други бизнесмени и хората да подкрепят неговата кампания “Румъния иска магистрали!”.

Засега неговата инициатива се оказва успешна като десетки хиляди хора от цяла Румъния се обединяват, за да окажат подкрепа.

Еднометровата магистрала в близост до град Сучава бе открита вчера с официална церемония, на която присъства и местния кмет Некулай Мирон.

"Многократно сме молили за финансиране за инфраструктурни проекти, но получихме много малко средства, затова трябваше да се справяме на местно ниво. За общинската инфраструктура получихме малко европейски финансиране за 5.2-километров път, а за останалите пътища ще използваме местния бюджет," заяви Мирон.

Според данни на Европейската комисия, Румъния оглавява класацията по най-много смъртни случаи по пътищата е ЕС.

Само през 2017 г. над 1 900 души загинаха в пътни инциденти в страната. Според някои експерти това се дължи на липсата на модерна инфраструктура.