Компанията, която притежава веригата ресторанти, популяризирана от сензацията в социалните медии и шеф-готвач Нусрет Гьокче, известен повече като Salt Bae, изпитва затруднения с обслужването на задълженията си, докато преминава през сериозно преструктуриране.

Веригата ресторанти Nusr-Et, популярна в цял свят от видеата на знаменитости, които се хранят в заведенията, е собственост на Dogus Holding - инвестиционна група, която пък е притежавана от турския милиардер Ферит Сахенк.

Dogus подписа споразумение с кредиторите си през декември за преструктурирането на задълженията си в размер на 2.5 млрд. долара, но въпреки това продължава да има огромни дългове през 2019 г., според Bloomberg.

Задълженията на компанията са се увеличили със 17%, до 28.6 млрд. лири (5.2 млрд. долара), според финансовите отчети, публикувани на уебсайта й.

Тя е част от една по-обща негативна тенденция за турските компании, които изпитват затруднения с изплащането на деноминираните си в долари задължения след огромния срив в стойността на турската лира през миналата година.

Задава ли се нов евтин шопинг в Турция?TD Securities прогнозира поевтиняване на турската валута с 40% до третото тримесечие на годината

Спортни звезди, като Лионел Меси и Пол Погба, са се хранили във веригата на Нусрет, която набра популярност, след като Salt Bae направи няколко видеа, в които реже месо и го поръсва със сол по негов си специфичен начин. Nusr-Et има заведения в градове, като Абу Даби, Доха, Ню Йорк, Маями, Дубай и Истанбул.