Най-големият купувач на лоши кредити в Турция очаква продажбите на необслужвани заеми да нараснат с 33% през тази година, тъй като банките освобождават капитали, за да се справят с ръста на преструкуриранията на корпоративен дълг.

Банките вероятно ще продадат около 10 млрд. лири (1.9 млрд. долара) портфейли от лоши кредити тази година, казва главният изпълнителен директор на Hayat Varlik Yonetim AS Хилми Гювенал пред Bloomberg.

Банките може да получат до 500 млн. лири тази година от продажбата на необслужвани кредити на компании за управление на активи, като Hayat Varlik, казва той. В Турция има 19 компании, които изкупуват лоши кредити.

Сривът на лирата през втората половина на миналата година се отрази на способността на компаниите да обслужват задълженията си, особено тези в чуждестранни валути, което доведе до влошаване на качеството на активите на банките.

Делът на лошите кредити бе в размер на 3.9% в края на миналата година, а банковият регулатор прогнозира, че може да се покачи до 6% през 2019 г.

Последващо възстановяване на валутата и намаляване на разходите на банките ще осигури известна подкрепа на печалбите, което насърчи банките да класифицират повече от своите проблематични кредити като необслужвани, казва Гювенал.

От паричния регулатор вдигнаха агресивно лихвите през септември, за да ограничат разпродажбите на лирата, което предизвика забележително възстановяване при валутата. В момента лирата е възстановила почти една трета от стойността си спрямо долара от рекордно ниското си ниво през август.

“Преминаването на заеми, които са под наблюдение, към категорията на лошите кредити може да се ускори,” казва той.

Банките традиционно продават портфейли от лоши кредити при кредитните карти, заеми,отпуснати на малки и средни предприятия, и търговски заеми, които нямат обезпечение, казва Гювенал.

През годината нови портфейли, в това число на заеми на компании, които получават защита от фалит и незавършени имотни проекти, също може да бъдат обявени за продажба, прогнозира той.

“С намаляването на общия обем на заемите, вероятността за възстановяване при лошите кредити намалява, а вероятността от класифицирането на кредити, които са под наблюдение като лоши кредити, се увеличава," казва той.

Делът на лошите кредити няма да надхвърли прогнозата на регулатора от 6% тази година, стига лирата да не се обезцени отново, казва Гювенал.

Притежаващата 28% пазарен дял Hayat Varlik е 88% собственост на Actera Group, докато останалите 12% са притежание на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).