На 27 години тя напуска работа, за да стане съдружник на баща си

Идеята да напуснеш бляскавата си работа, за да работиш със своите родители, звучи ужасно за мнозина, но за Айя Джосън това не е така.
На 27-годишна възраст тя изоставя работата си като бранд мениджър на компания за красота, за да стартира бизнес с баща си – Джоджо.
Айя споделя, че е имала късмета винаги да работи нещо, на което се наслаждава. Ключово за нея, когато се съгласява на работно предложение, е то да й позволява да се учи и да расте, не само професионално, но и в личен план.
Откритието на баща й
Джоджо е предприемач и консултант в сферата на земеделието. Той работи активно с фермери и селски общности. Един ден той посещава племето T’Boli в Минданао.
То е запазило традициите на предците си и е тясно свързано с природата. Отглежда специфичен сорт кафе Арабика, който прибира ръчно от полето.
Предприемчивият баща вижда възможност за бизнес. След като се запознава по-отблизо с културата на племето, Джоджо решава да сключи договорка с тях. Ползата от сделката е и за двете страни.
Първоначално фермерите не вярвали в стойността на тяхното кафе, казва Айя. Те толкова време го отглеждали като нещо обичайно, че не разбирали търговското му значение на пазара. Джоджо успява да се споразумее с племето, да го обучи и образова, за да може сътрудничеството им да е дълготрайно.
Така се ражда кафенето The Bream Coffee. Място, където може да се опитат отличните качества на кафето, отглеждано от племето T’Boli.
Бизнес със сърце
Айя и Джоджо целят не само да изградят успешен бизнес, но и да представят племето на света чрез кафето му. Те посвещават част от времето си в постоянно обучение на фермерите как да отглеждат кафето, да се грижат за него и да го прибират.
След няколко месеца избистряне на бизнес модела, The Bream Coffee официално отваря врати през 2018 г. Един от начините да опитате от него, ако не може да отидете до Филипините, е като го поръчате онлайн.
В момента Айя и Джоджо работят със 75 фермерски семейства в Южно Котабато. Директно купуват от тях кафето и по този начин стимулират запазването на културата им.
Освен това образоват племето как да пести от приходите си и да инвестира в разрастване на плантациите, за да може да си осигури добри реколти и в бъдеще.
Баща на първо място, бизнес партньор на второ
Да си бизнес партньор с баща си не е лесно, казва Айя. Ключово за успеха е още в началото ясно да се разграничат ролите и задачите, така че всеки един да се чувства пълноценен и да уважава решенията на другия.
В трудните моменти семейството се стреми да си спомни, че на първо място са баща и дъщеря. Бизнесът не е приоритет номер 1.