Даниела Хуквист била на 28-годишна възраст, когато решила да превърне страничното си занимание в работа на пълен работен ден.

Тя била нервна в началото, но един основен фактор все пак бил в нейна полза – бившето ѝ работно място било запазено за нея, ако не успее да развие собствения си бизнес.

Работодателят на Хуквис - правителството на Швеция, ѝ отпуснал 6 месеца, в които да преследва бизнес целите си с гаранцията, че ако реши, може да се върне на старата си работа без проблеми.

„Вече бях стартирала компанията си, преподавах езици като странично занимания, докато работих, но го чувствах повече като хоби, отколкото като работа”, казва Хуквист пред CNBC.

6 месеца по-късно академията за чужди езици на Хуквист се развивала с бурна скорост, като броят на клиентите скочил повече от три пъти. Това ѝ дало увереност да напусне работата си в държавната администрация, за да продължи да развива собствената си идея.

Страна на предприемачи

Може и да звучи като невъзможен сценарий, но Хуквист не е единствената с подобна история. Тя е една от хилядите, възползвали се от инициатива в Швеция, която окуражава работниците да стартират собствен бизнес.

В Швеция същестсува така нареченият отпуск по предприемаческа програма, който позволява всички служители на пълен работен ден да отсъстват от работното си място 6 месеца, за да се фокусират върху собствения си бизнес, без да се притесняват, че ако не успеят, ще загубят постоянното си работно място.

Този вид отпуска, познат в Швеция под името tjänstledighet, обикновенно е неплатен и може да се договаря от служителите по веднъж при всеки работодател, за когото работят. Програмата позволява на предприемачите редкият лукс да развият идеята си, без да загубят работата си, ако се провалят.

10 причини защо не искате да сте милиардерБезсмъртният психолог Зигмунд Фройд посочва, че ако трябва да избира между беден и богат пациент, винаги би заложил на богатия. Защо? Защото заможният вече знае, че парите не са отговор на неговите проблеми

Работодателите могат да откажат на служителите си този специален отпуск само при значителни оперативни причини или ако новият бизнес би бил техен директен конкурент на пазара.

„Доколкото знам, това е единствената страна, която предлага законното право за отпуск, свръзан с предприемачество”, казва Клар Инграм Богуш, изследовател Предприемачество и информационни системи в Stockholm School of Economics, цитиран от BBC.

Загуба на работното място

Програмата е създадена през 1998 г. и е една от няколкото схеми, позволяващи отпуска за дълъг период редом до 18-месечна отпуска, разрешена на родители, които целят да дадат повече свобода на служителите в Швеция.

В държава като Швеция, където данъците са особено високи, подобни социални придобивки са норма. Програмата за предприемачество обаче се различава с това, че е била замислена да подкрепи бизнес пейзажа на страната.

Традиционно, икономическата логика сочи, че страните с високи данъци ограничават местните жители да създават собствен бизнес, тъй като рискът е прекалено голям.

Това най-вероятно е бил случаят на 31-годишния Макс Фриберг, която харесвал работата си в света на корпоративните финанси в глобална консултантска фирма и не смятал да изоставя тази професия, за да преследва бизнес идеите си. Тук обаче се намесила програмата за предприемачество на Швеция.

„Щях да се колебая дали да започна собствен бизнес, ако нямах възможността да се върна”, казва той. Така възможността да отссъства 6 месеца, без риск от загуба на работно място, му дала увереността да пробва да развия своята софтуерна платформа.

Измерване на успеха

Швеция не поддържа официални данни за броя на хората, които са се възползвали от предприемаческата програма. Все пак през последното десетилетие скандинавската държава отчита сериозен ръст на служителите на възраст между 25 и 54-годишна възраст, които са излизали в отпуск, по данни на официалната статистика на страната, цитирана от BBC. В същото време броят на регистрираните нови бизнеси е скочил двойно.

Промяната може да се обвърже с бурната стартъп сцена на Швеция, която наблюдаваме в наши дни. Така след Силициевата долина Стокхолм е дом на най-високия брой стартъпи за над 1 млрд. долара на глава от населението, като сред най-популярните са Spotify и Minecraft.

В Швеция има 20 стартъпа на всеки 1000 служители срещу 5 стартиращи компании на всеки 1000 служителя в САЩ, сочат данните на Организация за икономическо сътрудничество и развитие.

Според Даниела Хуквист, няма съмнение, че програмата за предприемачество и ръстът в броя на стартиращите компании са свързани.

Милионер: Да следваш страстта си е пълна глупост Скот Галоуей не е убеден, че ако човек следва страстта си, както мнозина успели съветват, ще постигне финансови успехи

„Мисля, че е чудесен начин да се подкрепя предприемачеството”, казва Хуквист, основател на E.L.A.N.S (Enjoy Learning And Never Stop). „Подозирам, че програми като тази са допринесли за големия брой шведски еднорози, като Spotify и King”, казва тя.

Ново бъдеще за служителите

Въпреки че програмата демонстрира, че води до успех, ще трябва да мине още време, преди всички да повярват в нея. Особено работодателите.

Реално шведският бизнес трябва да се справя с липса на служители, които се ползват от безпрецедентното си право да излизат в отпуск за период от 6 месеца. В страна, като Швеция, повечето работодатели могат да приемат това, но за някои ситуацията е особено затруднение.

Понякога даже работодателите демонстрират незнание за програмата, като се налага служителите да обясняват законното си право. Такъв е случаят и на Даниела Хуквист.

„Първоначално работодателят ми дори не знаеше, че такъв закон съществува, поради което трябваше да му го покажа”, казва тя, добавяйки, че в крайна сметка отговорът бил позитивен.

Хуквист и Фриберг са сред тези, които са оставили работата си, за да преследват собствен бизнес, благодарение на програмата за предприемачество. При други обаче успехът така и не дошъл, поради което те са се върнали на старата си работа.

Инграм Богуш отбелязва, че това може и да е добра новина за работодателите, които виждат как техните служители се връщат на работа по-отдадени от всякога, след като са оценили възможността, която им е предоставена.