Разбира се, че искате да понижите нивото на стреса. Случвало ви се е да се натрупа поредица от тежки дни, в които буквално сте оставали без сили, прекрачвайки прага на дома.

Има научна причина, поради която е задължително да работите върху понижаването на нивото на стреса. Кортизолът влияе върху процесите в тялото – включително кръвното налягане, възпаленията, усвояването на макроелементите и др.

Прекалено много кортизол ни кара да се чувстваме уморени, качваме килограми, постоянно боледуваме.

Какви са опциите? Няколко са и веднага споделяме кои са те:

1. Спете пълноценно
Знаете, че поне 7 часа сън са ключови за здравето. Всичко – от диетата до тренировките, влияе на качеството на съня, независимо колко време прекарвате под завивките.

Поддържайте постоянен режим на сън, избягвайте приема на кофеин след 15:00 часа, опитайте с мелатонин, изключвайте телевизора 2 часа преди сън, ограничете източниците на светлина. Не спете повече от 9 часа.

2. Практикувайте техника за релаксация
Хроничният стрес е свързан с усложняването на всеки един здравословен проблем. Когато сте напрегнати, гоните краен срок, карате се с приятел или пък сте в задръстване на пътя, мозъкът произвежда кортизол и изпраща химични сигнали из тялото.

Включително сърцето, белите дробове, храносмилателната система и др. Това е причината, поради която чувстваме как коремът ни се свива или бори, когато сме изправени пред проблем. Стресът също така може да провокира проблеми в дългосрочен план.

Вярно е, че не можете да контролирате ситуациите. Можете обаче да контролирате как мозъкът ви реагира на тях. За целта използвайте техники за релаксация. Такива са техниките за дишане, слушането на определен стил музика, медитирането и др.

3. Тренирайте правилно
Знаете, че физическите упражнения понижават нивото на кортизола. Познавате също така усещането след тренировката по йога или пък тичането в парка. Една тренировка, която е твърде интензивна, може временно да повиши нивото на кортизола.

Това обаче не е проблем, тъй като в дългосрочен план се постига понижаване на нивото на стреса. Ключът е в избора на правилната тренировка – след нея се усещате освежени, енергични и щастливи.

4. Използвайте адаптогени
Адаптогените са билки, които от векове се използват за понижаване на нивото на стреса и подобряване на здравето. В последно време за популярни из социалните мрежи.

Това е така, тъй като предлагат редица ползи. Помагат при умора, балансират кръвното налягане и кръвната захар, работят като антидепресанти, редуцират възпаленията.

Контролират и нивото на кортизола. Чудите се кои са тези билки? Даваме пример – ашваганда.

5. Фокусирайте се върху консумацията на храни, които балансират нивото на хормона кортизол
Високото или твърде ниското ниво на кръвна захар, както и възпалителните процеси стимулират хормонален дисбаланс, включително високи нива на кортизола.

Заложете на диета, съдържаща непреработени храни, богати на фибри, антиоксиданти и фитонутриенти. Ограничете захарта, кофеина и алкохола. Приемайте достатъчно здравословни мазнини – зехтин, ядки и семена.

8 причини често да изпитвате глад При всички положения трябва да обърнете внимание на състоянието си

6. Практикувайте успокояващи ритуали всяка сутрин
Такива са грижата за кожата, ритуалът по събуждане – сутрешно разтягане, 5 минути разглеждане на социалните мрежи, а също така и чашата с кафе.

7. Използвайте етерични масла
Включете ги в ежедневието си като ароматерапия или част от козметичните ритуали. Те ще ви помогнат да се успокоите.

Освен това някои етерични масла спомагат за туширане на възпалителните процеси, подобряване на качеството на съня, справяне с проблеми на храносмилателната система, балансиране на хормоните и укрепване на имунната система.

8. Смейте се
Смехът доказано понижава нивото на хормоните на стреса, включително адреналин, допамин и кортизол. Освен това стимулира освобождаването на полезни хормони, като допамина. Хуморът предлага и по-светла перспектива. Повече оптимизъм. Разрежда напрежението, независимо къде се намирате.