Кооперативните банки в Германия заемат голям дял от финансовия сектор и въпреки сравнително малкия си размер, те са един от опорните стълбове на германската икономика. Днес те могат да се похвалят с близо 18 милиона членове и над 30 милиона клиенти, пише платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg.

Кооперативното банкиране води началото си от XIX век, когато се създават първите предпоставки за развитието на селските и занаятчийските сдружения. В този период се поставят основите на аграрната модернизация и се разуршават последните "останки" от феодалните взаимоотношения, наследени от Средновековието.

През 1847 г. Фридрих Вилхелм Райфайзен създава първата асоциация за финансова взаимопомощ във Вайербуш. Целта ѝ е да подкрепя бедното селско население в региона. През 1864 година организацията прераства в Heddesdorfer Darlehnskassenverein (кредитното общество от Хедерсдорф), което се превръща в първия истински финансов кооператив.

По същото време Херман Шулце-Делич стартира кампания за подпомагане на занаятчийското производство във Ваймар. Той поддържа тезата, че единственият възможен път към устойчивото развитие и икономическия просперитет на дребните предприемачи е да обединят своите усилия, да си помагат взаимно и да създадат собствена административна система.

През 1847 г. той организира първата Асоциация за покупка на суровини и материали, която е насочена към нуждите на ковачите и обущарите. През 1850 г. се появява и първата кредитна асоциация под негово ръководство, предшественик на днешната Volksbank.

В следващите няколко десетилетия кооперативното банкиране се развива с бързи темпове в Германия. Все повече домакинства и дребни предприятия се включват във финансовите сдружения, които от своя страна се обединяват в регионални и национални центрове.

През 70-те години на XIX век кооперативите започват да се организират във федерации, които разполагат с по-широки компетенции и осигуряват по-ефективни финансови услуги за своите членове.

Повече за историята на кооперативното банкиране можете да прочетете в материала на Kredit.bg