Индийски гласоподавател заяви, че е отрязал показалеца на лявата си ръка, след като разбрал, че е гласувал за "грешната" политическа партия.

Във видео, което придоби голяма популярност в интернет, Паван Кумар твърди, че погрешка гласувал за управляващата партия Баратия джаната (BJP).

Той искал да гласува за регионална партия, но бил объркан от множеството символи на машината за гласуване.

В Индия показалецът на всеки гласоподавател се маркира с незаличимо мастило, след като е подал гласа си.

Кумар гласувал в четвъртък в град Буландшахар в северния индийски щат Утар Прадеш. Това беше вторият тур на парламентраните избори в Индия.

"Исках да гласувам за слона, но погрешка гласувах за цветето," казва Кумар във видеото. Той визира партийните символи, показани на машината на гласуване до името на всеки от кандидатите.

Символът на BJP е лотус, докато този на партията Бахуджан Самадж (BSP), която има силни позиции в региона и се обединява с две други партии против BJP, е слон.

Партините символи играят голяма роля в изборите в Индия, тъй като са лесно разпознаваеми в страна, където грамотността е много ниска на много места. На изборите участват и много регионални партии и сдружения, които често объркват гласоподавателите, пипе BBC.

Кумар е представител на далитите в Индия, които са основен електорат на BSP.

Гласуването в четвъртък беше важно за влиятелните регионални партии в Индия, които контролират политиката в своите щати и са предвождани от харизматични местни политици.

Изборите се провеждат в няколко тура, a гласовете ще се броят на 23 май. Хората с право на глас са 900 милиона, като това са най-масовите избори, провеждани някога в света.