Трите най-богати семейства във Франция дариха общата сума от 565 млн. долара за възстановяването на парижката катедрала Нотр Дам.

Първото голямо дарение в размер на 113 млн. долара дойде от групата за луксозни стоки Kering и семейство Пино.

След това последваха 226 млн. долара от Бернар Арно - третия най-богат човек в света и неговата компания LVMH.

Същата сума дариха няколко часа по-късно и семейство Бетанкур-Майерс, което контролира козметичната компания L’Oreal.

Всички тези дарения повдигнаха интересни дебати във Франция, засягащи благосъстоянието, данъците и филантропията на най-богатите семейства в страната, пише CNN.

Данъци

Вниманието на обществеността бързо се премести от щедростта към това дали богаташите могат да се ползват от данъчните облекчения във Франция, предвидени в случаи на благотворителност.

Според френските закони физическите лица, които даряват, могат да приспаднат 66% от данъчната си основа, докато бизнесът има право да претендира за приспадане на 60% от данъчната си основа.

На всяко корпоративно дарение от 100 млн. евро (112 млн. долара) държавата не прибира данъци върху сума от 60 млн. евро, обяснява Ан-Клеър Паш, професор, изучаващ филантропията в ESSEC Business School.

Критиците посочват, че даренията, направени за Нотр Дам, могат да се похарчат за социални програми в подкрепа на бедните в страната, която е разкъсвана от протести, подхранени от увеличаващото се неравенство.

„Докато Арно и Пино се занимават с публична кампания, състезавайки се с дарения, забравиха, че голямата част от тези дарения ще бъдат отговорност на всички французи чрез данъчните облекчения”, казва Юлия Каже, професор по икономика в Sciences Po, в публикация в Twitter.

Семейство Пино, което контролира множество луксозни брандове, включително Gucci и Yves Saint Laurent, вече посочи, че няма да кандидатства за данъчно облекчение. Бернар Арно, чиято компания притежава редица брандове, сред които Louis Vuitton и Christian Dior, посочи същото.

"Дребнавостта и завистта" надделяват над общото благо, каза Арно на среща на акционерите на LVMH. В други страни компанията би била поздравена, добави милиардерът.

L'Oreal отказват коментар дали семейство Бетанкур-Майерс ще търси данъчни облекчения.

История на дарителството

Големите дарения за престижни проекти в Европа отдавна са част от политиката на френските компании за луксозни стоки.

LVMH и Kering разчитат на асоцииране с френското културно наследство в напреварата си за пазарен дял, смята Оливър Чен, анализатор в инвестиционната банка Cowen.

Две сгради във Версай, които са били любими на Мария Антоанета, бяха отворени за публиката през миналата година след реставрация, финансирана от Maison Dior, част от групата на LVMH.

В същото време, семейство Пино се готви да представи своята лична колекция от съвременно изкуство в знаковата сграда Bourse de Commerce през идната есен.

Светът има нов трети най-богат човекУорън Бъфет вече е четвъртият най-богат човек в света


„Това е демонстрация на успех и правене на добро. Има смисъл и от бизнес гледна точка”, казва Чен.

Даренията за Нотр Дам са безпрецедентно високи, смята Ан-Клеър Паш.

Според Адриан Палмър, занимаващ се с маркетинг в University of Reading, компаниите ще бъдат подложени на натиск да обяснят как точно се харчат техните дарения.

Благосъстоянието във Франция

Критиките относно даренията на най-богатите семейства във Франция поставиха фокус върху нарасващото неравенство в доходите и данъчното облагане.

Семействата зад LVMH, Kering и L'Oreal притежават приблизително 181 млрд. долара, по данни на Bloomberg Billionaires Index, като даренията за Нотр Дам представляват по-малко от 1% от тяхното комбинирано богатство.

Френският президент Еманюел Макрон е подложен под натиск от месеци в резултат на протестите на така наречените „жълти жилиетки”, които излязоха по улиците след повишаване на цените на газа и данъците.

Това постави под сериозно съмнение авторитета на Макрон в собствената му страна.

Защо даренията за Нотр Дам породиха критики срещу милиардеритеСлед пожара, който унищожи сериозна част от парижката катедрала Нотр Дам в понеделник вечерта, даренията за възстановяването й надхвърлиха 1 млрд. евро. Някои хора обаче призовават богаташите да преосмислят тяхната щедрост


За да овладее положението, Макрон обяви повишение в минималната заплата и обеща, че няма да вдига някои данъци. Френският президент обаче не иска и да чуе за въвеждането на данъци за богати, каквито искания се отправят от улицата.

Някои предложения във Франция дори стигат до крайности. Кандидатът за президент от 2017 г. Жан-Люк Меланшон предлагаше 100% данък върху доходи над 400 хил. евро.

В действителност, Франция има доста високи данъци за хората с големи доходи.

През 2018 г. около 3000 богаташи напуснаха страната и започнаха да живеят другаде, именно с целта да намалят данъчната си тежест, сочи проучване на New World Wealth.

Често милиардерите трябва да подхождат деликатно, тъй като големите дарения се разглеждат от обществото като демонстраиця на изобилие.

„В момента всички погледи са насочени към компаниите, които похарчиха големите суми”, казва Палмър.