Не е изненадващо, че Уорън Бъфет, който е най-успешният инвеститор в историята, е наричан “Оракулът от Омаха.” Главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway обаче не е гениален само в бизнес анализите. Той има способността да предава най-съществените мъдрости, така че те да бъдат разбрани и от дете.

В своето есе за новата книга на американския автор Джилиан Зоуи Сегал, Бъфет се концентрира върху послание, което той смята, че е “много важно да стигне до по-младите хора”: Грижете се за ума и тялото си.

Звучи простичко, нали?

Бъфет обаче опростява още повече нещата като предлага една аналогия: “Да кажем, че ви предложа да ви купя колата на вашите мечти. Можете да си изберете, която кола си пожелаете и още днес тя ще ви чака пред дома ви.”

Както с повечето неща в живота, Бъфет казва, че и тук има една уловка: Това ще е единствената кола, която някога ще имате ... през целия си живот.

“Сега, след като знаете това, как ще се грижите за тази кола?” пита той.

“Вероятно ще прочетете наръчника на потребителя четири пъти преди да я подкарате; ще я държите в гараж, ще я пазите винаги, ще сменяте маслото два пъти по-често, отколкото е необходимо,” казва Бъфет. “При появата дори и на съвсем малко ръжда, ще я отстранявате незабавно, за да не се увеличи, защото знаете, че тази кола трябва да издържи, до края на живота ви.”

И след това като с чувал с тухли, Бъфет ни поразява с брилянтното прозрение: Положението, в което се намирате с вашата кола е същото, в което сте по отношение на своя ум и тяло.

С други думи, начинът, по който се отнасяте към тази кола, не трябва да е по-различен от начина, по който се отнасяте към тялото си, пише Джилиан Зоуи Сегал в CNBC.

“Разполагате само с един ум и едно тяло до края на живота си,” казва Бъфет. “Ако не полагате грижи за тях, когато сте млади, това е сякаш да зарежете колата си под градушката и да я оставите да ръждясва. Ако не полагате грижи за ума и тялото си сега, когато станете не 40 или на 50 г., ще бъдете като кола, която не може да стигне до никъде.”