Според Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН 129 милиона хектара гори - площ, почти еквивалентна на тази на Южна Африка, са загубени завинаги на Земята от 1990 г. насам.

С около 15% от всички емисии парникови газове, идващи от обезлесяването, и безброй видове растения и животни, които губят местообитанията си всеки ден, това са абсолютно унищожителни цифри за здравето на нашата планета и това просто не може да продължава, посочва Bored Panda.

Но какво да направи обикновеният човек, изправяйки се пред лицето на такава масивна екологична касапница?

Тя може да ни накара да се чувстваме малки и безпомощни, размишлявайки върху ефекта, който всъщност можем да постигнем. Да направим ли нещо, което да доведе макар и до най-малката разлика?

Бразилският фотограф Себастиано Салгадо и съпругата му Лелия решават да покажат какво може да постигне една малка група страстни, отдадени хора, като обърне процеса обезлесяване в залесяване.

Защото, всъщност, Майката Природа е издръжлива и винаги ще намери начин да се върне назад, при подходящи условия. Салгадо е известна фигура, която печели почти всяка голяма награда в фотожурналистиката и вече е публикувал повече от половин дузина книги.

През 90-те години, изчерпан физически и емоционално след документирането на ужасяващия геноцид в Руанда, той се завръща в родния си район на Бразилия, който някога е покрит с буйни тропически гори.

Фотографът обаче е шокиран и опустошен, когато открива, че областта вече е безплодна и лишена от дивата природа. Съпругата му Лелия обаче вярва, че тя може да бъде възстановена в предишния си вид.

„Земята беше толкова болна, колкото и аз - всичко беше унищожено“, заявява Салгадо за Guardian през 2015 г. „Само около 0.5% от земята беше покрита с дървета.

Тогава жена ми сподели страхотна идея - да засадим нова гора. И когато започнахме да го правим, всички насекоми, птици и риби се върнаха. Благодарение на това нарастване на дърветата, аз също се възродих - това беше най-важният момент, " допълва фотографът.

Заедно двамата съпрузи основават Instituto Terra - малка организация, която оттогава е засадила 4 милиона фиданки и е върнала гората от мъртвите. След като внимателно подбират дървета, които са характерни за района, той процъфтява през следващите 20 години.

Дивата природа се завръща и там, където се шири смъртоносна тишина, днес се разнася какофония от животински звуци.

Човекът, който сади по едно дърво всеки денДнес гората му е по-голяма от Central Park

Общо около 172 вида птици, 33 вида бозайници, 15 вида влечуги, 15 вида земноводни и 293 вида растения се завръщат в района и цялата екосистема еэ възстановена от нулата.

Проектът вдъхновява милиони, като дава конкретен пример за положително екологично действие и показва колко бързо околната среда може да се възстанови с правилните нагласи.