Ако човек иска да се натъкне на знаменитост, отива в Холивуд. Ако пък иска да се натъкне на милиардер, би трябвало да отиде в Сан Франциско.

В момента има повече американски милиардери от когато и да било, сочи ново проучване, а Силициевата долина е мястото, където те изобилстват.

Един на всеки 11 600 души в Сан Франциско е милиардер. Това нарежда града на четвърто място по общ брой на милиардерите и на първо място с огромна преднина по брой на милиардерите на глава от населението.

Това показват данните от годишното проучване на Wealth-X.

През 2018 г. общото състояние на милиардерите и техният брой намаляват. Според проучването общият брой на милиардерите намалява с 5% до около 2 600 в световен мащаб, докато общото им състояние се свива със 7%, до около 8.6 трлн. долара.

По-голяма част от този спад отразява обаче трудните времена за милиардерите в Азия, където броят на мегабогатите намалява значително поради забавянето на темпа на растеж на китайската икономика. В САЩ нещата вървят доста добре, пише Vox.

Броят на милиардерите в САЩ нараства с 4% миналата година, с което страната “консолидира позицията на лидер по брой на милиардерите,” въпреки че общото им състояние намалява с 5% през миналата година.

Въпреки че не го вземаха насериозно, той стана милиардерБазираната в Сингапур компания Razer е един от най-големите производители на хардуер и софтуер за гейминг в света

В някои кръгове в Сан Франциско е трудно човек да не срещне лично милиардер, който се справя доста добре. Второ място в класацията заема Ню Йорк, където се пада по 1 милиардер на 81 000 души.

Днес около 5% от милиардерите са от технологичната индустрия, а 5 от 10-те най-богати хора в света също са представители на света на технологиите. Технологичните милиардери притежават средно по 6 млрд. долара, въпреки че тези данни са изкривени сериозно от най-богатите технологични лидери, като Джеф Безос, чието състояние се оценява на над 130 млрд. долара.

Общо 56% от милиардерите не са наследили състоянието си.

Като цяло милиардерите са възрастни. Средната възраст е над 65 г. Едва около 10% от милиардерите по света са на средна възраст под 50 г. Общо 88% от милиардерите по света пък са мъже.