Щатските индексни фючърси и азиатските акции поевтиняват днес, вследствие на засилващото се безпокойство относно това дали САЩ и Китай ще могат да спасят търговската сделка помежду си, след като Вашингтон рязко вдигна митата, а Пекин обеща да предприеме ответни мерки.

Вчера САЩ и Китай изглежда бяха в задънена улица относно търговските преговори, като Вашингтон настоя за конкретни промени в китайското законодателство, а от Пекин казаха, че няма да преглътнат “горчив плод”, който накърнява интересите им.

Инвеститорите се подготвят за обещаните от Китай “ответни мерки”, след като Вашингтон вдигна митата върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара. Този ход дойде, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай, че е “провалила сделката”, като се е отказала от поети преди това ангажименти.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 губят 1.0% за деня.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.5%, доближавайки близо двумесечното си дъно, достигнато в четвъртък.

Китайските акции поевтиняха, като основният индекс Shanghai Composite и индексът на сините чипове CSI 300 губеха 1.6% и 1.9%, респективно, преди да ограничат част от загубите си. Пазарите в Хонконг са затворени днес заради празник.

Японският Nikkei падна с 1.0% до най-ниското си ниво от 28 март. За последно индексът губеше 0.5%.

Лихвата по щатските 10-годишни облигации се понижи до 2.437%.

Съветникът на Белия дом Лари Къдлоу заяви пред Fox News, че Китай трябва да се съгласи на “много силни” разпоредби за прилагане и че проблемът е нежеланието на Пекин да направи промени, които преди това са били договорени.

Според Къдлоу митата ще останат в сила, докато преговорите текат и има “голяма вероятност” Тръмп да се срещне с китайския президент Си Дзинпин по време на срещата на страните от Г-20 в Япония през юни.

Китайският юан поевтиня до най-ниското си ниво от повече от четири месеца при 6.88 спрямо долара. За последно китайската валута губеше 0.5%, до 6.852 юана за долар.

При другите основни валути търговията бе относително спокойна, като йената продължава да получава подкрепа, но не толкова агресивна. Доларът се задържа на ниво от 109.75 спрямо йената, губейки 0.2% за деня, като се търгува точно над 14-седмичното дъно от 109.46.

Еврото запазва позиции при 1.1233 спрямо долара, докато доларовият индекс остава почти без промяна на ниво от 97.302.

При суровините цените на петрола се движат в относително тесен рейндж, като щатските петролни фючърси за последно губеха 0.1%, до 61.62 долара за барел, докато тези на петрола от сорта брент поскъпват с 0.3%, до 70.81 долара за барел.

Спот цената на златото отстъпва с 0.1%, до 1 283.61 долара за тройунция.

Дигиталните валути запазиха по-голямата част от ръста си от уикенда.

Биткойнът скочи с над 10% в събота и достигна деветмесечен връх от 7 585.00 долара в неделя, преди да ограничи част от ръста си. За последно криптовалутата бележи повишение от 1.5%, до 7069.76 долара.