Администрацията на щатския президент Доналд Тръмп за пореден път реши да не определя Китай или някоя друга страна като валутен манипулатор.

В доклад до Конгреса от вчера обаче администрацията обяви, че Китай остава в списъка от страни, чийто търговски излишък със САЩ и други икономически индикатори се следят отблизо.

От администрацията заявиха, че нито една страна не отговаря на критериите, според които търси начини да се възползва по нечестен начин от търговията си със САЩ, като манипулира валутата си.

В доклада обаче се казва, че в списъка с държави под наблюдение са: Китай, Германия, Ирландия, Италия, Япония, Южна Корея, Сингапур и Виетнам.

Индия и Щвейцария, които фигурираха в предишния списък през октомври, сега са премахнати от него.

Съгласно закон от 1988 г., Министерството на финансите на САЩ трябва да докладва на Конгреса на всеки 6 месеца дали някоя страна манипулира валутата си с цел извличане на търговски предимства за сметка на САЩ.

Установяването на подобна практика може да доведе до налагането на търговски санкции. Нов закон от 2016 г. разшири набора от критерии, които министерството използва, за да изготвя оценките си.

Нито една страна не е била определяна за валутен манипулатор, откакто администрацията на президента Бил Клинтън залепи този етикет на Китай през 1994 г.

По време на предизборната си кампанията през 2016 г. Доналд Тръмп обеща да нарече Китай валутен манипулатор, след като встъпи в длъжност. Засега обаче неговата администрация пропусна пет възможности да го направи в доклада си, който се изготвя два пъти годишно, пише CNBC.

В предишния доклад от октомври 6 държави бяха поставен под специално наблюдение. Индия и Швейцария са извадени от най-новия списък, но в него остават Китай, Германия, Япония и Южна Корея и се добавят Ирландия, Италия, Малайзия, Сингапур и Виетнам.