Повечето потребители на Airbnb резервират престоя си без сериозни проблеми.

Отсядането в дома на непознат обаче означава, че неизбежно сте уязвими на някои рискове, като част от тях са измами, скрити камери и дискриминация.

Понякога може да свалите гарда, докато наемате жилище за престой в Airbnb, но не бива да го правите, дори и всичко да изглежда наред.

Може да има опасности, които дебнат в наетия имот, които са по-трудни за засичане, например безжичния интернет.

Внимавайте с Wi-Fi мрежата

Вероятно вече знаете, че трябва да сте много внимателни, когато използвате обществени Wi-Fi мрежи, като тези в кварталното кафене или на летището. Дори и когато за достъп до мрежата се изисква парола, сте изложени на риск от няколко различни вида атаки, според Джейсън Гласберг, “етичен хакер” и съосновател на Casaba Security.

Често срещана атака е тази на “злия близнак”, при която има фалшива Wi-Fi точка за достъп, която изглежда съвсем нормална. Потребителите въвеждат данните си, за да се свържат или биват пренасочени към зловреден уебсайт, който прилича на този, който са искали да посетят, но всъщност тайно краде информацията им.

Сходна атака е тази с “посредника”, при която хакерите следят уеб трафика, за да се сдобият с чувствителна информация, която потребителите смятат, че споделят необезпокоявано.

“Същите опасения и предупреждения, които важат за обществените безжични мрежи, са в сила и при жилищата от Airbnb, защото някой може да организира същата инфраструктура в имота под наем,” казва Гласбърг пред Huffpost.

Не е необходимо непременно да имате домакин с лоши намерения. Често това са предишни гости, които са компрометирали Wi-Fi мрежата. За разлика от кварталното ви кафене, рутерът в имота в Airbnb често е оставян на достъпно място без надзор, което позволява на всеки, който отсяда там, да го манипулира.

Хакването на Wi-Fi рутера може да бъде много лесно, като се използва единствено кламер за ресет на настройките и сдобиване с контрол на администратор. Оттам нататък измамниците могат да проверят бекъп файла на рутера за съхранявани пароли или да пренасочат трафика към личен компютър, откъдето да съберат ценни данни месеци или дори години по-късно.

Внимавайте и с умните устройства

Wi-Fi рутерът не е единственият начин, по който хакери могат да откраднат данните ви. Има най-различни устройства, които се намират в имотите от Airbnb, които изглеждат като допълнително удобство, но всъщност са поставени там, за да събират информация за вас.

Домакинът може да е оставил таблет или компютър на гостите, за да могат да проверяват имейла или Facebook профила си. Може би има и умен телевизор, който ви позволява да се логнете в любимата ви услуга за стрийминг. Всичките тези устройства могат да бъдат използвани, за да улавят данните ви.

Един от големите проблеми по отношение на онлайн навиците на хората е, че те използват едни и същи пароли, според Гласберг. Хората често използват една и съща парола за профилите си в Amazon, Gmail, Netflix и т.н.

“Не трябва да забравяте, че тези умни телевизори всъщност са компютри, наблъскани в кутията на телевизор,” казва Гласберг. “Те имат неща, като видеокамери и предлагат онлайн удобства, като Netflix. Така че, ако устройството може да прихване данните ви, има голяма възможност да може и да ги използва на друго място,” обяснява той.

Дори и нещо безобидно, като споделен принтер, може да бъде заплаха. “По същия начин, както си мислите, че се логвате в уебсайт, може да си мислите, че се връзвате към този принтер, но той всъщност е измамно устройство,” казва Гласберг.

Измамниците могат да хакнат принтера, за да видят изпратените до него документи или да инсталират зловреден софтуер, чрез който да го контролират дистанционно. “Това не е често срещана атака, но си остава риск,” според Гласберг.

Крайностите, до които хората стигат, за да се защитят от хакериКогато преди няколко години Дейв Уайнстийн заемал държавна длъжност, той предприемал крайни мерки, за да пази данните си от хакери. Той и колегите му физически изваждали твърдите дискове от компютрите си в края на работния ден и ги заключвали в сейф

За съжаление, изборът на обикновен хотел за вашия престой не намалява риска. Въпреки че големите хотели като цяло вероятно предоставят по-голяма сигурност, това невинаги е така, и опасенията около Wi-Fi мрежата си остават.

Гласберг наскоро пътувал в чужбина и забелязал, че хотелът му използва оборудване от Cisco. Той решил да види дали може да се сдобие с достъп до мрежата и успял, защото рутерът все още използва дефолтните потребителско име и парола.

Как да за се защитите срещу опасности, свързани с Wi-Fi мрежата

Означава ли всичко това, че трябва да отмените плановете си за лятна почивка и да забравите за отсядането на подобни места? Ни най-малко. Има няколко лесни неща, които можете да направите, за да защитите чувствителната си информация, докато използвате Wi-Fi.

Първо, инсталирайте редовно на устройствата и на компютъра си най-новите ъпдейти, свързани със сигурността, казва Гласберг.

Ако наистина трябва да използвате Wi-Fi мрежата, правете го чрез виртуална частна мрежа (VPN). “Това е нещо много лесно в днешно време,” казва Гласберг. Всъщност, има няколко такива услуги онлайн, които се предлагат само срещу няколко долара на месец.

Друга опция е да използвате телефона си като хотспот, което създава сигурна Wi-Fi мрежа, към която можете да се свържете от лаптопа си или от друго устройство.

Използвайте най-добрата си преценка

Малко вероятно е да ви хакнат, докато използвате безжичната мрежа в жилището, което сте наели в Airbnb, но винаги съществува като възмжност. Затова е по-добре да сте предпазливи, отколкото след това да съжалявате и да избягвате да посещавате сайтове, достъпът до които изисква ваша чувствителна информация или да извършвате финансови транзакции през непозната мрежа.

Например, вероятно няма да имате проблеми, ако преглеждате новините онлайн, но не се логвайте в онлайн банкирането си или в PayPal акаунта си.

“В крайна сметка, трябва да се отнасяте със сериозни подозрения към всяка онлайн инфраструктура, която не е вашата,” казва Гласберг.