Поредна процедура по първично предлагане на дигитални активи (ICO) се оказва в центъра на разследване на властите в САЩ.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) подаде иск срещу социалната мрежа Kik Interactive за набирането на 100 млн. долара чрез нерегистрирано предлагане на ценни книжа, които обещават издаване на дигитални токени на принципа на блокчейн технологията, които могат да се харчат по множество начини в рамките на платформата, предава Forbes.

През 2017 г. базираната в Канада социална мрежа е продала 1 трилион от тези дигитални активи, носещи името Kin, набирайки по този начин 55 млн. долара от щатски инвеститори, посочват от SEC в изявление, добавяйки, че допълнителни 3 трилиона токени са планирани за продажба на вторичните пазари.

Въпреки че Kik далеч не е единствената компания, която набира капитал чрез така нареченото ICO, което представлява продажба на дигитални активи, сходни до биткойн, например, от SEC посочват, че социалната мрежа е реализирала токени чрез обещание за достъп до услуги, която все още не съществуват.

Това е важен елемент от иска, тъй като година след приключване на ICO-то SEC публикуваха напътствия, които очертават необходимите условия за предприемане на такава процедура за набиране на инвестиции.

По-конректно – изисква се цената на предлаганите дигитални активи да бъде обвързана с цената на други, по-стабилни активи, с цел избягване на спекулации, като услугите, за които са разработени токените, трябва да са съществуващи и налични.

Kik не е обвързван към щатския долар или към никоя друга валута, като понастоящем се търгува на цена от 0.000028 долара, което е спад от над 20% в рамките на денонощие. Пазарната капитализация на тази криптовалута възлиза на 21.4 млн. долара.

С набрано финансиране от 22 млрд. долара чрез ICO процедури досега, по данни на CoinDesk, този съдебен иск е един от многото, свързани с тази нова форма за набиране на инвестиции.

„Чрез продажбата на 100 млн. долара под формата на ценни книжа, без да са регистрирани предлагането и продажбите, твърдим, че Kik е лишил инвеститорите от информация, на която те са имали законно право и са възпрепятствали инвеститорите от това да вземат информирано инвестиционно решение”, казва Стивън Пейкин, директор Разпределение на правоприлагането в SEC.

“Компаниите не са изправени пред избор между иновации или спазване на федералните закони за ценните книжа”, добавя той.

Какво записа ръст от 200% на криптопазара през 2018 г.?До преди не много отдавна пазарът на криптовалути се свързваше с неподозирана възможност за докарване на внушителна доходност

Формално SEC обвинява Kik за това, че не е регистрирала ценните книжа, както се изисква от Securities Act от 1933 г.

SEC иска постоянна забрана срещу Kik, както и изплащането на лихва върху набраната сума и неуточнена санкция.

Въпреки че това е първата официална реакция на регулатора срещу Kik, социалната платформа сякаш е знаела какво се случва по-рано.

През декември 2018 г. от Kik публикуваха отговор на обвиненията на SEC, а през миналата година изпълнителният директор на компанията Тед Ливингстън обяви пред подкаста UnChained, че смята да набере допълнителни 5 млн. долара от обществеността, за да се бори срещу SEC.

От своя страна, SEC най-накрая публикуваха правилата за реализиране на ICO през април 2019 г. Откакто правилата са обявени, регулаторът е глобил три компании за неспазване на изискванията за набиране на капитал чрез предлагане на дигитални активи.