Да се справяш с отговорността и със завистта от това, че си наследил богатство е неразбрано бреме, според Сузане Клатен и Щефан Квандт, братът и сестрата милиардери, които наследиха почти половината от BMW AG.

“Мнозина си мислят, че ние постоянно се излежаваме на някоя яхта в Средиземно море,” се казва в рядко интервю на двамата за Manager Magazin. “Ролята на пазител на такова богатство си има лични аспекти, които не са толкова приятни.”

Клатен, чийто баща Херберт Квандт помага за спасяването на BMW в края на 50-те години на миналия век, е вторият най-богат човек в Германия с лично състояние, оценявано на 18.6 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Тя също така има дялове в химическата компания Altana AG и в SGL Carbon SE.

Квандт, който притежава дялове в логистичната компания Logwin и в компанията за хомеопатични лекарства Heel, разполага с 15.5 млрд. долара. И той, и сестра му са част от Надзорния съвет на BMW.

“Парите не са нещото, което ни мотивира и това важи и за двама ни,” казва Квандт. “Преди всичко това е отговорността да осигуряваме работни места в Германия.”

Над 10 европейски милиардерски фамилии имат връзки с нацизмаПоследният скандал е около милиардерското семейство Райман, но то далеч не е единственото, което се е облагодетелствало от принудителен труд и договори с нацисткия режим

Двамата наследници казва, че сега приемат нормално ролята си, но първоначално са изпитвали проблеми със заемането на такива високи позиции на крехка възраст. Квандт, който е бил на 30 г., когато получава място в борда на директорите, казва, че му се искало да поработи още няколко години, като “обикновен” продуктов мениджър някъде или да учи архитектура.

Клатен, която доби популярност през 1978 г., когато полицията осуети опит за отвличането й заедно с нейната майка, казва, че препразпределението на богатството не действа и че справедливото общество позволява на хората да преследват възможности спрямо техните способности.

“Нашият потенциал идва от ролята ни на наследници и на развиването й,” казва тя. “Ние работим здраво върху това всеки ден.”