Икономисти от Мичиганския университет проведоха световен експеримент с „изгубен“ портфейл, за да установят в кои страни живеят най-честните хора.

Как бихте постъпили, ако откриете портфейл, пълен с банкноти? Ще го вземете за себе си или ще се опитате да откриете собственика му, за да му върнете изгубената ценност?

Всеки може да реши тази задача индивидуално, но американските икономисти решиха да открият отговора на световно ниво. Те организираха мащабен експеримент, „загубвайки“ 17 000 портфейла в 40 страни в цял свят, пише изданието The Guardian.

Така било установено, че хората не са такива егоисти, както ни се струва. И което е парадоксално, колкото повече пари има в един портфейл, толкова по-голяма е вероятността той да бъде върнат на собственика му.

Това откритие опроверга очакванията не само на организаторите на експеримента, но и на 2500-те респонденти, които са били помолени да предскажат човешкото поведение преди старта на „маратона на изгубените портфейли“.

Експериментът е осъществен по следния начин: учени, правейки се на хора, открили портфейл случайно, се явявали с находката си в банки, полицейски участъци, музеи и театри и съобщавали за случая. При това те отказвали да върнат лично портфейла, оправдавайки се с липса на свободно време.

Така със задачата да се свържат със собственика на портфейла били натоварени служители в съответните институции. Във всички случаи от експеримента в портфейлите били налице визитки с указано име и електронна поща, списък с покупки, а също така и пари. Повечето портфейли „били намирани“ в големи градове. Във всяка една от 40-те избрани страни били направени около 400 наблюдения.

В края на експеримента се оказало, че колкото повече пари имало в портфейла, толкова по-често той стигал отново до собственика си. Празен портфейл бил върнат в 40% от случаите, а със сума 13 долара - в 51% от случаите.

Изгубен портфейл с 94 долара в него в Полша, Великобритания и САЩ достига до собственика си средно в 71% от случаите.

"Процентът на завръщане" силно се различава между отделните страни. Датчаните, шведите и новозеландците били най-добросъвестни. Те връщали намерени портфейли, дори в тях да имало големи суми.

В Китай, Перу, Казахстан и Кения средно само 8-20% от портфейлите били връщани на собствениците им.

Къде да влагат парите си малките инвеститори?Трупането на доходност не е запазена тертория само за големите институционални инвеститори

Открити били и неочаквани „незавръщания“. Портфейли, загубени във Ватикана и в две антикорупционни бюра, изчезнали завинаги.

За целите на световния експеримент са били необходими 600 000 долара.

Какво казват учените?

За всеки от нас репутацията на честен човек е по-важна от материалната изгода, коментира резултатите доцентът от Мичиганския университет и автор на изследването Ален Кон.