Азиатските акции отстъпват днес, а доларът се отдалечи от тримесечните си дъна, след като представители на Федералния резерв на САЩ намалиха очакванията на пазарите за агресивно облекчаване на паричната политика.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл заяви, че централната банка е “изолирана от политически натиск в краткосрочен план,” отвръщайки на президента на САЩ Доналд Тръмп, който настоя за значително понижение на лихвите. Пауъл обаче каза още, че в централната банка обсъждат дали несигурността около митата, конфликтът на Вашингтон с търговските му партньори и ниската инфлация изискват понижение на лихвите.

Отделно, президентът на подразделението на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, заяви пред Bloomberg, че не смята, че щатската икономика е в толкова лошо положение, че да се налага понижение на лихвите с 50 базисни пункта през юли, въпреки че самият той през миналата седмица се обяви за сваляне на лихвите.

Пазарите на акции скачат тази седмица като индексите на Уолстрийт нараснаха до рекордни нива, след като Фед изглежда отвори вратата за евентуални понижения на лихвите още през следващия месец.

В понеделник Тръмп написа в Twitter, че Фед “не знае какво прави,” добавяйки, че от централната банка са “вдигнали лихвите прекалено много” и “са се провалили” предвид ниската инфлация и забавящия се растеж на световната икономика.

Следвайки вчерашните загуби на Уолстрийт, днес австралийският основен индекс се понижи с 0.15%, южнокорейският KOSPI изгуби 0.1%, а японският Nikkei отстъпи с 0.6%.

Китайският Shanghai Composite губи 0.15%, а хонконгският Hang Seng отчете спад от 0.1%.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.2%.

“Коментарите на Пауъл не променят очакванията, че Фед рано или късно ще свали лихвите, но оказаха леко негативен ефект върху акциите,” заяви пред Ройтерс Масахиро Ичикива, старши анализатор в Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

“Фокусът сега се насочва към срещата на Г-20. Пазарните очаквания за положителен напредък в отношенията между САЩ и доста ниски, така че всякакви признаци за прогрес биха били добре дошли за нагласите към риска.”

От САЩ се надяват да възобновят преговорите с Пекин, след като Тръмп и неговия китайски колега Си Дзинпин се срещнат по време на срещата на страните от Г-20 в събота. От Вашингтон обаче няма да приемат никакви условия за митата, заяви високопоставен служител от щатската администрация вчера.

Двете страни може да се споразумеят да не налагат нови мита като жест на добра воля, за да може преговорите да продължат, но не е ясно какво ще се случи.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, нараства с 0.15% до 96.289, продължавайки скромния си ръст от вчера.

След изказванията на представителите на Фед индексът тръгна нагоре, след като вчера падна до 95.843, което бе най-ниското му ниво от 21 март.

Доларът поскъпна с 0.2% до 107.385 йени, след като преди това докосна близо шестмесечно дъно при 106.780.

Еврото губи 0.05% до 1.1357 долара, след като отстъпи от тримесечния си максимум при 1.1412.

Фючърсите на щатския лек суров петрол се оскъпиха с близо до четириседмичен връх от 59.03 долара за барел, след изнесените данни, които показаха спад в стоковите запаси на САЩ.

Данните от САЩ допринесоха за ръста на цените на петролния пазар, който вече бе подкрепен от опасенията около потенциалния конфликт между САЩ и Иран.

Спот цената на златото отстъпи от шестмесечния си връх от 1 438.63 долара за тройунция след като коментарите на представителите на Фед ограничиха очакванията за понижението на лихвите през юли.

Златото за последно се търгуваше с понижение в цената от 0.65% до 1 413.69 за тройунция и е на път да прекъсне шестдневната си печеливша серия. Въпреки това скъпоценният метал поскъпва с 8.5% от началото на месеца.