Сан Франциско се превърна в първия американски град, забранил продажбата на електронни цигари.

Забраната е в сила, докато не стане напълно ясен ефектът им върху човешкото здраве, предава BBC.

Градската управа гласува забрана на продажбата на е-цигари, както в магазините, така и онлайн.

Градът е дом на компанията Juul Labs, която е най-популярният производител на е-цигари в САЩ.

От компанията посочват, че забраната само ще върне пушачите към обикновените цигари и ще създаде „черен пазар” за електронните им алтернативи.

Кметът на Сан Франциско Лондон Брийд има 10 дни, за да подпише забраната, но вече даде да се разбере, че ще го стори.

Новата регулация ще влезе в сила 7 месеца от датата на подписването й. Очаква се обаче компаниите да я оспорят съда.

Противниците на е-цигарите твърдят, че компаниите таргетират младото население, предлагайки продукти с отличителни вкусове. Според тях са необходими по-задълбочени медицински проучвания, за да се установи влиянието на тези продукти върху здравето.

Освен това е-цигарите могат да провокират младежите да преминат към истински тютюневи изделия.

По-рано през тази година Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ публикува насоки, според които прозиводителите на е-цигари трябва да кандидатства за оценка на своите продукти в срок до 2021 г.

Срокът първоначално беше август 2018 г., но регулаторът посочи, че е нужно повече време за подготовка, поради което го удължи.

Прокурорът на Сан Франциско Денис Херера, който настояваше за забраната, приветства решението, посочвайки, че то е небходимо на фона на „абдикацията от отговорност” от страна на Агенцията за контрол на храните и лекарствата, която, според него, отказва да регулира е-цигарите.

Авиокомпания наложи доживотна забрана на пътник, пушил е-цигара30-годишен американец получи доживотна забрана да лети на борда на самолетите на авиокомпания Spirit Airlines

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, броят на американските тинейджъри, които използват никотинови продукти, е скочил с 36% през миналата година. Този ръст се отдава на растежа на употребата на е-цигари.

Според федералните закони в страната минималната възраст за купуване на тютюневи изделия е 18 години, но Калифорния и няколко други щати прилагат минимална възраст от 21 години.

От Juul посочиха в миналото, че подкрепят ограничаването на употребата на е-цигари сред младите, но само ако има мерки, които да ги откъснат и от обикновените цигари.

Устройството на компанията оформя около 70% от пазара на е-цигари в САЩ.

Според Juul решението само ще подтикне отказали се пушачи да се завърнат към тютюна.

Компанията, 35% от която е собственост на Altria Group - производителя на Marlboro, вече изтегли от пазара някои е-цигари с вкус на манго и краставица, като освен това закри и официалните си страници в Instagram и Facebook.