В началото сме на третото тримесечие на 2019 г. и както всяка година по това време, правим обзор на случилото се, както на Българска фондова борса, така и по световните пазари.

Но нека първо се спрем на родния капиталов пазар.

Лидерите по ръст и спад в цената

Акциите на Доверие Обединен Холдинг и Еврохолд България са двата основни печелиши от началото на 2019 г. за инвеститорите. Вложение в двата холдинга би ви донесла доходност от 97.47% и 29.19% само за периода януари – юни.

Първото дружество закупи втората по големина банка в Молдова, а второто е в процес на покупка на активите на ЧЕЗ у нас.

С ръст от 21% от началото на годината са и София Комерс Заложни къщи, както и най-скъпата компания на борсата ни Чайкафарма висококачествени лекарства.

Добре се представиха и книжата на Алтерко и Спиди, добавили 19 и 18% към пазарната си оценка.

На обратния полюс са Сирма Груп Холдинг и Неохим, загубили 25.88 и 20.37% от капитализацията си, докато понижението при Холдинг света София, Зърнени храни България, Северкооп Гъмза Холдинг и Химимпорт е между 10 и 13 на сто.

Ликвидност

Общо при шест от компаниите, включени в изчислението на BGBX40, са сключени по над 1000 сделки за полугодието. Начело в тази класация са Доверие Обединен Холдинг и Химимпорт с по 1536 и 1257 сделки, както и Адванс Терафонд АДСИЦ с 1112 трансакции.

Над 1000 покупко-продажби има осъществени и с акциите на Централна кооперативна банка, Сирма Груп Холдинг и Софарма.

Оборот

Общо при 22 от дружествата в BGBX40 се отчита оборот от над 1 млн. лв. за полугодието. Начело по този показател са Холдинг Света София със 7.2 млн. лв., както и Адванс Терафонд АДСИЦ и Велграф Асет Мениджмънт с респективно 4.3 и 3.9 млн. лв.

В топ 5 попадат още Софарма и Градус, където инвеститорите осъществиха сделки за 3.8 и 3.7 млн. лв.

Над 3 млн. лв. оборот има още при Доверие Обединен Холдинг, Химимпорт, Индустриален Холдинг България и Албена.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за инвестиции в ценни книжа.