Датската полиция арестува 28 души в Копенхаген, които са управлявали електрически тротинетки под влиянието на алкохол и наркотици, съобщава BBC.

24-ма от "смелчаците" били прекалили с питиетата, а в кръвта на останалите четирима са открити следи от леки наркотици.

Полицията публикува информацията за арестите в Twitter, като част от кампанията си за насърчаване на безопасната употреба на електрическите превозни средства в столицата.

Пияните водачи на тротинетки са глобени с по 2000 крони, което се равнява на 268 евро.

Електрическите тротинетки се радват на огромна популярност сред датчаните, особено след последните промени в местния закон за движението по пътищата, който улеснява използването им.

Двуколесните машини могат да се ползват под наем с помощта на мобилно приложение и да се оставят навсякъде в разрешената зона в рамките на града.

Растящият брой на тротинетките обаче се приема със смесени чувства от гражданите на Копенхаген.

Някои от тях приветстват възможността за по-чист и евтин транспорт, докато други негодуват заради зачестилите инциденти и агресивното поведение на част от водачите, които причиняват неудобства на останалите участници в движението.

Електрическите тротинетки под наем вече са достъпни и в други европейски градове. От септември се очаква подобна услуга да може да се ползва и в София.

През юни кметът на Париж Ан Идалго също поиска затягане на контрола за водачите на електрически тротинетки и скутери заради рязкото увеличаване на нараняванията и пътните инциденти с двуколесните превозни средства.

По думите ѝ "ситуацията граничи с анархия" и е необходимо да се въведе ред, който да гарантира сигурността по улиците на френската столица.