В Париж започна съдебно дело срещу саудитска принцеса, която е обвинена, че е наредила на бодигарда си да нападне работник. Делото се води задочно в нейно отсъствие.

Срещу принцеса Хасса бинт Салман - сестра на престолонаследника Мохамед бин Салман, са повдигнати обвинения за съучастие в прилагането на насилие с оръжие и съучастие в опит за отвличане.

Нейният бодигард, за когото се смята, че е принудил мъжа да целува краката й, като част от нападението през 2016 г., също е обвиняем.

Принцеса Хасса, за която има издадена международна заповед за арест, и бодигардът й твърдят, че са невинни.

Нито принцесата, нито ищецът са били в съда при началото на делото, информира AFP. Бодигардът Рани Саиди обаче е бил там, заедно със семейството си.

Екипът на принцесата е заявил, че тя е жертва на неверни обвинения.

"Принцесата е грижовна, смирена, достъпна и образована жена," е заявил нейният адвокат Еманюел Мойне пред Ройтерс преди началото на делото.

Какви са обвиненията?

Египетският работник Ашраф Еид е заявил пред полицията, че през септември 2016 г. работел в апартамента на саудитския крал в Париж, когато направил снимки на банята на своя мобилен телефон, за да си припомни след това къде са поставени различните неща.

Принцесата обаче го заподозряла, че иска да продаде снимките, които бил направил на нея в огледалото и повикала охраната. Според нейния адвокат саудитските закони "забраняват да се правят снимки на принцесата".

Според френските медии, работникът обвинява принцесата, че е казала: "Това куче трябва да бъде убито, той не заслужава да живее. Ще видиш как се говори с принцеса и с кралското семейство."

Еид е разказал пред полицията, че бодигардът го пребил, завързал ръцете му и го принудил да целува краката на принцесата.

Бодигардът разказал в съда, че когато чул виковете за помощ, се отзовал и видял как двамата държат телефона. След това той отнел телефона със сила, тъй като не знаел какво е намислил Еид.

Той обаче отхвърля всички обвинения в насилие.

Еид, в крайна сметка, бил освободен след няколко часа, но без телефона си, който впоследствие бил унищожен, пише BBC.

Адвокатите на принцесата и бодигардът оспорват обвиненията на Еид, който твърди, че бил ужасен от изживяването. Според тях той се върнал само няколко дни по-късно с фактура на стойност 21 000 евро.

Принцеса Хасса, която е била разпитана във връзка с обвиненията, е напуснала Франция малко след инцидента.

Съдия е издал заповед за арест, което означава, че оттогава тя е принудена да стои в Саудитска Арабия.

Адвокатът й е заявил, че тя е предложила по време на делото да се включи по Skype от дома си в Близкия изток.