Психолози от университет в щата Айова определиха коя е играта, която влияе положително върху развитието на творческото мислене.

Експерименталното изследване на професора по психология Дъглас Джентайл, в което са взели участие 352 души, е посветено на сравнението на ефекта от играта Minecraft, състезателен симулатор и гледането на телевизионно шоу.

Някои участници са помолени от учените да проявят максимална креативност по време на игра, съобщава MedicalXpress.

След 40-минутен сеанс (играене или гледане на ТВ) всеки участник измислил и нарисувал същество от свят, който няма нищо общо с планетата Земя. Колкото повече изображенията наподобявали земни обитатели, толкова по-ниска оценка за ниво на креативност получавали участниците.

Учените се сблъскали с парадокс – участниците, които били помолени предварително да поиграят с въображението си, се справили с теста по-зле от останалите.

В статия, публикувана в изданието Creativity Research Journal, учените излагат предположенията си защо избраната група от играчи в Minecraft e показала ниски резултати. Колега на проф. Джентайл – Джордж Бланко-Херера, смята, че става дума за мотивация.

Изискването да се прояви креативност вероятно е ограничило вариантите за действие на доброволците, което се е отразило негативно върху натрупването на творчески опит. Освен това е възможно цялата им фантазия да е била „източена“ по време на играта и креативност за теста да не им е останала, казва Бланко-Херера.

Според проф. Джентайл повечето компютърни игри вдъхновяват хората да търсят творчески решения, необходими за преодоляването на нивата. Например, геймърите създават персонаж или своя история, борят се за награда в състезателни сюжети.

Дори игрите със стрелба и битки стимулират творческите умения, когато играчите се налага да измислят стратегия или да печелят преимущества, за да победят.

Шест джаджи, които ще бъдат излишни след 10 години Технологичният прогрес превръща някогашните революционни изобретения в странни и неизползваеми артефакти

Нашето изследване формира интересна детайлна картина. Резултатите потвърждават благоприятното влияние на игрите за подобряване на навиците и стимулиране на мисленето, казват психолозите.

Проф. Джентайл дори съветва периодично да се играе на игри, като Minecraft, преди изпълнението на творчески задачи.

А защо именно учените са се спрели на Minecraft? Играта прилича на конструктор Lego.

Неговото благоприятно въздействие върху структурно-логическото и творческо мислене, внимателността и развитието на речта при децата е доказано нееднократно.