Цената на биткойна падна рязко днес, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува криптовалутите.

Най-скъпата криптовалута в света поевтиня с около 10% до 10 175 долара, според данни на CoinDesk. Цената й дори за кратко падна под 10 000, достигайки 9 872 долара.

Причината за това понижение не става незабавно ясна. То обаче идва след като миналата седмица Тръмп заяви, че “не е почитател на биткойна и на другите криптовалути, които не са пари и чиято стойност е силно волатилна и не се базира на нищо.”

“Нерегулираните криптовалути могат да улесняват незаконните дейности, в това число търговия с наркотици и други нелегални дейности,” добави Тръмп.

Той също така разкритикува плановете на Facebook да създаде собствена криптовалута на име Libra, която ще бъде обвързана с кошница от поддържани от правителството валути и активи, така че да поддържа стабилна стойност. Facebook би трябвало да кандидатства за банков лиценз, ако иска да стане банка, каза Тръмп.

Някои представители на сферата на криптовалутите подминаха коментарите на Тръмп. Браян Армстронг, главен изпълнителен директор на борсата Coinbase, определи влизането на криптовалутите в светлината на прожекторите като “постижение”.

Въпреки понижението от днес биткойнът поскъпва с над 160% от началото на годината. Анализатори отдаваха ръста в цената до голяма степен на новините, че големи компании като Facebook стъпват на пазара на криптовалутите, пише CNBC.

Етерът и XRP, които са втората и третата най-голяма крипотовалута по пазарна капитализация също са на отрицателна територия днес. Етерът поевтиня с близо 17% до 221 долара, докато XRP се понижи с 5% до около 31 цента.