Група възрастни хора в Япония могат да се похвалят, че са видели забележителности, като каналите на Венеция например, без дори да са ставали от стола си.

Това е възможно благодарение на виртуалната реалност (VR), както и на екип от Токийския университет, воден от Кента Тошима.

Като терапевт, Тошима е пропътувал света, заснемайки 360-градусови видеа, за да показва преживяванията на своите възрастни пациенти. Целта му е възрастните хора да намерят радост и мотивация в живота. VR технологията позволява на тези пациенти, които не могат да пътуват, възможността да видят чудесата по света.

„Те искаха да видят дори повече места от техните спомени, поради което почувствах, че мога да покажа повече, използвайки виртуална реалност”, казва Тошима, цитиран от CNN.

“Чрез VR, те могат да гледат каквото си искат и да изживяват кадрите активно”, казва той.

Така Тошима обединява усилия с асистента от Токийския университет Ацуши Хияма, който се занимава с геоинформатика.

Заедно те използвт технология, като VR, за подкрепа на японското застаряващо общество, като същевременно преподават на активните възрастни граждани как да снимат и монтират 360-градусови видеа от техните пътувания, които да споделят с техните не толкова мобилни колеги.

„90% от хората, които са над 65-годишна възраст са много активни”, казва Хияма. „Те не се нуждаят от подкрепа за да живеият сами. За активните възрастни хора, това означава участие в обществото”, добавя той.

На сесиите присъстват хора на възраст между 53 и 90 години, които учат относно VR технологията от повече от година.

82-годишният Такеши Маки споделя, че е пътувал до Хавай със своята 360-градусова камера.

„Имам приятели, които не могат да пътуват, тъй като съм на възраст над 80 години. Когато показах кадрите на моите приятели, те бяха толкова изненадани. Знаете, че повечето възрастни хора не могат да се движат или да пътуват, нали така? Тази камера може да им помогне.”, казва той.

Тези технологии доказват, че бъдещето е близоВсички те са вече около нас

VR проектът за пътуване функционира съвместно с програма за физическа рехабилитация.

Така тези виртуални разходки помагат на възрастните хора не само психически, но и физически.

„Не са останали толкова много неща, които живелите 80-90 години да не са изпитвали. Тогава те виждат как VR ги отвежда на различни места. Виждал съм хора, който попринцип не го правят, да се изправят и да започват да ходят. Беше толкова шокиращо”, казва Тошима.

„Дори нашето физическо и ментално състояние да се влошава в резултат на остаряването, можем да продължим да бъдем част от обществото използвайки VR технология”, добавя Хияма.