Компанията на американския милиардер Илън Мъск NeuraLink започва реални тестове на системата за директно свързване на човешкия мозък с компютър, съобщава BBC. Фирмата, създадена преди две години, е поискала официално разрешение от американските регулатори да тества механизма върху хора.

До този момент технологията е изпробвана върху маймуни, които са успели да контролират компютърно устройство посредством мозъчните си функции. Първоначалната идея на Мъск е да тества устройството върху пациенти със сериозни неврологични заболявания, но крайната цел е създаването на "свръхчовешко съзнание".

Устройството се състои от тънка нишка с дебелината на човешки косъм, в която са разположени над 3000 електрода. Системата може да следи активността на над 1000 неврона, а предимството ѝ е, че има възможност да се "фокусира" върху конкретни дялове на мозъка. Този подход е по-безопасен от хирургическа гледна точка, обясняват от компанията.

Данните ще се обработват от алгоритъм, базиран на машинното учене, който след това ще решава по какъв начин да стимулира мозъчните клетки на пациентите.

Според Мъск това не означава, че устройството ще може по някакъв фантастичен начин да "превземе" човешкия мозък. Но за хората, които изрично го поискат, ще бъде възможна известна симбиоза между мозъка и изкуствения интелект.

Това ще добави нов слой от "суперинтелигентност" към човешкото познание по същия начин, по който го правят смартфоните в днешно време, смята Илън Мъск.

NeuraLink работи и по привличането на още учени към своя екип, който в момента се състои от около 100 души.

Компанията на Мъск обаче не е единствената, която работи върху т. нар. "невронен интерфейс". Kernel, създадена от технологичния пионер Брайън Джонсън, също разработва технология за "радикална трансформация и еволюция на човешкото съзнание".

Най-голямото предизвикателство за всички, които работят в тази сфера, е да се намери безопасен начин за "инсталиране" на външно устройство в мозъка. Човешкият организъм е програмиран да изхвърля всички "външни тела" или да ги изолира от съединителна тъкан, като по този начин отслабва значително възможностите им за интерпретиране на мозъчните импулси.

Експертите от NeuraLink твърдят, че са близо до създаването на механизъм, който ще може да се "интегрира" постепенно в човешкия мозък. Процесът обаче е дълъг и няма как да се случи моментално, категоричен е Илън Мъск.

Президентът на компанията Макс Ходак твърди, че ако бъдат одобрени тестовете върху хора, операциите първоначално ще трябва да се правят под пълна упойка. "Сензорите" ще бъдат поставени в мозъка с безкръвна лазерна процедура, след което пациентът ще може да си отиде у дома. Устройството ще записва мозъчната активност и ще предава данните на компютъра. Целта е пациентите да могат да извършват базови манипулации, например да пишат текстови съобщения или да местят курсора на мишката, само като си помислят за това.

В бъдеще технологията може да бъде усъвършенствана до такава степен, че да е възможен "download" на чужди езици в мозъка или директна обмяна на мисли и идеи между хората.

"Вълнувам се от тази материя още от пети клас, когато за първи път гледах филма "Матрицата". Засега просто искам да помогна на хората, които страдат от парализа или някакво друго неврологично заболяване. Първоначалната цел е да могат да въвеждат по 40 думи в минута", казва още Макс Ходак.