Огромното състояние на Бернар Арно се предава на някои от най-големите козметични компании в Китай и на техните основатели.

Френският моден магнат, който изпревари съоснователя на Microsoft Corp. Бил Гейтс и вече е вторият най-богат човек в света, успя да постигне това и с малко помощ от страна на китайските потребители.

Guangdong Marubi Biotechnology Co., една от няколкото китайски козметични компании, които считат основаният от Арно фонд за дялово инвестиране като акционер, подготвя IPO на борсата в Шанхай което може да се осъществи още този месец. Публичното предлагане ще направи 49-годишният основател на компанията Сун Хуайкин милиардер.

“Мнозина смятат, че излизането на борсата е символ на успех, но аз не мисля така,” заявява Сун през 2015 г. в интервю публикувано на сайта на компанията му. “IPO-то е само началото."

Marubi отчита приходи в размер на 1.6 млрд. юана (233 млн. долара) за 2018 г., като повече от 50% идват от продукти за грижа за кожата, според проспекта на компанията. Близо 80% от магазините, които продават продуктите й са извън най-големите градове, което я превръща в регионална сила с възможности за разрастване на бизнеса.

Арно, който е един от едва тримата души в света с лично състояние от над 100 млрд. долара, заедно с Бил Гейтс и Джеф Безос от Amazon.com Inc, помага и на други модни компании в Азия. Инвестиционната компания L Catterton, подкрепена от неговата компания за луксозни стоки LVMH, както и Groupe Arnault, има инвестиции в 25 марки на континента.

През 2011 г. L Catterton придоби дял в Trendy China Group, която притежава модните марки Ochirly и Miss Sixty. Състоянието на Основателят на Trendy Джаки Хъ се оценява на 1 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Семейството, което стои зад друга модна компания подкрепена от L Catterton, Xin Hee Co., разполага с 323 млн. долара. Xin Hee, която произвежда женско облекло, обяви 1.8 млрд. юана приходи за миналата година.