Холандец завърши най-дългото пътуване с електрическа кола в света.

Неговата крайна дестинация е Нова Зеландия, където пътешественикът стигна в края на мианалата седмица след приключение, продължило три години.

В рамките на експеримента холандецът Вийбе Вакер е минал с електрическата си кола през над 30 държави по света, включително България, сочи справка в сайта на начинанието.

Вакер потегля от Холандия през месец март 2016 г., за да покаже потенциала на устойчивия транспорт. Пътуването е финансирано от хора, следящи прогреса му в социалните мрежи.

"Исках да направя най-доброто да промотирам тази технология и да покажа, че устойчивостта е приложим начин за транспорт“, казва той, цитиран от Reuters.

"Исках да шофирам електрическа кола от Амстердам до другата страна на света, за да покажа, че това може да бъде сторено“, казва Вакер.

Пътуването възлиза на 101 000 километра. Вакер е минал през Източна Европа, Иран, Индия, Югоизточна Азия, Австралия и Нова Зеландия.

Вакер редовно показва прогреса си в своя блог и чрез социалните мрежи.

Холандецът е разчитал на подкрепа от редица непознати хора по време на пътешествието си, които са му осигурявали храна, място за спане и всичко необходимо да зарежда колата си с електричество.