Британският производител на спортни коли Lotus представи напълно електрически автомобил с мощност 1 900 конски сили, който се предлага на цена от 2 млн. долара.

Новата Evija се различава от обичайните модели на Lotus, които изпъкват с не особено големи размери и достъпна цена. Lotus Elise например се продава на цена от 52 хил. долара, докато цените на Lotus Evora 400, единственият модел предлаган в САЩ, започват от под 100 хил. долара, пише CNN.

Освен това, Lotus традиционно не залагат чак такава мощност в колите си. Според компанията, електрическият Evija ще бъде най-мощната кола, произвеждана серийно. Автомобилът ще може да ускорява от 0 до 100 км/час за по-малко от три секунди, като ще развива максимална скорост от над 320 км/час.

„Lotus Evija е кола, която не прилича на никоя друга. Тя ще установи нашия бранд в сърцата и умовете на феновете на спортни коли и на световната автомобилна сцена”, казва изпълнителният директор на компанията Фил Попъм, добавяйки, че моделът ще проправи пътя за нови иновации в бъдещето.

Evija ще може да произведе максималната си скорост на писта в продължение на най-малко 7 минути преди да намали скоростта, посочват от Lotus. Електрическите коли като цяло не могат да оперират с пълния си капацитет за много дълго време, тъй като батериите се изтощават и прегряват.

Това е една от причините, поради които производители като Lamborghini и Ferrari не се хвърлят здраво в разработката на електрически коли.

Lotus Evija ще се конкурира със скъпи електрически суперколи като Pininfarina Battista и Rimac C_Two. Автомобилът е разработен с помощта на Williams Advanced Engineering, британска компания занимаваща се с разработка на болиди за Formula E.

Дизайнът на Evija е максимално олекотен и аеродинамичен.

Това е първата иранска суперколаПознайте на кое култово возило прилича?

От компанията твърдят, че колата ще разполага с „най-бързо зареждащата се батерия в света”. Използвайки съществуващата технология за зареждане, колата може да е на 80% готова за 18 минути. Lotus се надяват, че максималният пробег с едно зареждане ще достигне 400 километра.

Производството на автомобила ще започне през следващата година.