Мразя да съм негативно настроена. Просто нямам време за това. Имам си правило, че ако нещо ме притеснява, правя нещо, за да подобря положението.

Разбира се, човек може да се сблъска със сложни проблеми, но обикновено има начин за разрешаването им.

Често най-трудният проблем, който човек трябва да отчете, сте самите вие. А напоследък аз бях на предела на силите си, пише в Entrepreneur Виктория Кеърл.

След седем месеца работа в стартъп компания вече прегарях. Не се наспивах, работех постоянно. Когато се опитвах да заспя, мислите ми започваха да препускат, вместо да се успокоявам. Качих килограми. Осъзнах, че трябва да се погрижа за себе си, преди да мога да бъда полезна на компанията.

Стартъпите често допускат грешки, след което намират начин да се възстановят. Аз осъзнах, че трябва да го направя в личен план.

Затова отстъпих крачка назад и си помислих, „Какво мога да направя, което ще окаже възможно най-голям положителен ефект върху живота ми във възможно най-кратки срокове?

Ето какво направих:

1. Спрях алкохола за месец

Голяма част от работата ми включва обеди, вечери и питиета с клиенти. Не че пиех прекалено много, но двете чаши вино всяка вечер доведоха до безпокойство и до това, че се чувствах изморена, а не можех да заспя.

Това, че спрях алкохола ми помогна. Не планирам положението да остане така вечно, но прекъсването бе от ключово значение.

2. Започнах да ходя по 30 минути всяка сутрин

Преди тренирах в луксозен фитнес и понякога дори си наемах инструктор, но това стана прекалено скъпо и ограничаващо ме във времето, затова го прекратих. 30 минути ходене обаче ми изглеждаше постижимо. Предизвиках себе си да се придържам към тази постижима цел и засега положението е добре.

3. Включих в ежедневието си неща, които обичам да правя

Човек дължи на себе си седем часа седмично, за да се занимава с това, което го прави щастлив. Това беше трудно. При мен дори не минава ден, в който да не проверя имейла си и да правя нещо свързано с работата.

Сега обаче си отделих по 1 час в планината в събота, урок по йога в неделя и няколко часа писане или гледане на Netflix.

4. Оставих проклетия си телефон

Наложих си да стоя далеч от телефона по време на няколко семейни вечери в седмицата и докато приспивам малкото ми дете. Когато излизаме със съпруга ми, телефонът е в джоба ми на вибрация, а не на масата между нас.

Да, изкушавам се постоянно да му хвърлям по един поглед и разбира се, проверявам периодично, но това постоянно взиране в екрана трябваше да спре. Това бе една малка промяна, която оказа сериозен ефект.

5. Превърнах съня си в приоритет и не се извиних на никого за това

Разбира се, че искам да съм будна и да прекарвам време със семейството, когато се прибера у дома. С удоволствие бих се включила в гледането на филм семейно или пък бих прекарала известно време с приятели, но сега часът ми за лягане е по-близо до 10, отколкото до 12 часа.

Преди обожавах да се хваля как мога да издържа с по 5 часа сън на нощ, но никога не съм се хвалела, че изглеждах като зомби, когато спях по толкова малко.

И така, как се чувствам след всичките тези промени?

Стресът не изчезна изведнъж, но се чувствам по-добре. Имам повече енергия. Колкото повече спя, толкова по-добре функционирам после.

Сутрешните разходки ми помагат да си изготвя програма за деня и ми осигуряват време да прехвърля милионите идеи в главата си.

Насърчавам ви да помислите за пет бързи промени, които бихте могли да направите незабавно, за да се чувствате по-добре.

Грижете се за себе си. Ще работите на много места, но разполагате само със себе си. А вие си заслужавате усилията.