Кристалина Георгиева получи подкрепата на повечето правителства в Европейския съюз (ЕС) да стане европейски кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ).

След две поредни гласувания вчера правителствата от ЕС останаха разделени как да действат по-нататък, за да определят единен кандидат за МВФ.

За да бъде одобрен, даден кандидат трябва да получи 55%от гласовете на 28-те държави от ЕС, представляващи най-малко 65% от населението на общността.

Холандецът Йерун Дейселблум е единственият алтернативен кандидат на Георгиева след оттеглянето на други трима.

Той написа в социалната мрежа Twitter, че поздравява Георгиева, че е събрала най-широка подкрепа измежду всички, и ѝ пожела успех.

В крайна сметка, след поредно гласуване, европейските ръководители постигнаха консенсус и Кристалина Георгиева беше избрана от правителствата на държавите в Европейския съюз за следващия ръководител на Международния валутен фонд.

"Г-жа Георгиева получи подкрепата на 56%от страните, които представляват 57% от населението на ЕС, докато Дейселблум беше подкрепен от 44 процента от страните, представляващи 43 процента от населението", уточни европейски източник, цитиран от АФП и БТА.