Половината млади американци не смятат, че висшето образование е необходимо условие за успешна кариера. Това показва проучване на TD Ameritrade, цитирано от Marketwatch.

В изследването участват над 3000 души, от които около 1000 са представители на т. нар. поколение Z (на възраст между 15 и 21 години), около 1000 млади "милениали" (между 22 и 28 години) и 1000 родители (на възраст между 30 и 60 години).

Един от всеки петима младежи е на мнение, че по-скоро не би се записал в колеж. Още толкова биха предпочели да преминат през някаква алтернативна форма на образование или професионална квалификация, а 30% от представителите на поколението Z и близо 20% от младите "милениали" са обмисляли или обмислят да пропуснат една година след завършване на училище, преди да се запишат в колеж или университет.

Оказва се, че близо 90% от младите хора предпочитат да поемат по различен път от традиционната четиригодишна бакалавърска програма веднага след завършване на средното образование.

"Днес хората имат много повече възможности. Студентите имат достъп до онлайн курсове, практически обучения и семинари", казва експертът на TD Ameritrade Дара Любър.

Една от основните причини за "отдръпването" на младите хора от традиционните висши училища са високите такси и непосилното бреме на студентските заеми. Средностатистическият американски студент излиза от университета с дълг от 37 000 долара. Това е с близо 10 000 долара повече, отколкото преди 10 години.

Общият обем на неизплатените студентски заеми в САЩ възлиза на 1.5 трилиона долара през 2018 г. За последното десетилетие той отчита почти трикратно увеличение. През 2008 г. студентските заеми са били на обща стойност едва 600 милиарда долара.

Резултатите от проучването на TD Ameritrade показват, че един от всеки четирима младежи в САЩ отлага влизането в университет именно заради високите разходи.

73% от милиениалите и представителите на Z поколението твърдят, че биха избрали по-евтино висше учебно заведение, за да избегнат натрупването на твърде голям дълг.

По-бедни ли са милениумите от предишните поколения? Хората, родени през 80-те и 90-те години на миналия век, имат много повече дългове, но това не ги прави непременно по-нещастни

"Разходите за образование в Съединените щати са необосновано високи. Това е причината, поради която все повече млади хора стигат до извода, че то просто не си заслужава усилията", казва Малавика Вивек, която тази година е завършила средното си образование.

Тя е имала избор да запише висше образование в Caltech, UC Berkeley или Carnegie Mellon, но в крайна сметка е избрала да започне работа като разработчик в софтуерната компания Avasoft Inc.

Още в училище тя е работила по една от стажантските програми на компанията и когато ѝ предлагат постоянна работа, тя решава, че не може да пропусне подобна възможност.

"Мислих много дали да не се запиша в университет, тъй като можех да избирам между доста добри висши училища, но в крайна сметка реших, че ще науча много повече, ако започна да работя в реалния сектор", казва 19-годишната Вивек.

По думите ѝ изборът е бил между това да плаща много пари, за да получи абстрактни академични познания, и опцията да получава пари, като в същото време трупа реален опит.

Голяма част от нейните връстници мислят по същия начин - 49% от младите професионалисти смятат, че висшето образование не е чак толкова важно и че дипломата не им е помогнала особено в кариерното им развитие.

Повечето родители обаче не са на същото мнение. 96% от тях считат, че децата им ще се справят по-добре в живота, ако завършат висшето си образование. И само 27% признават, че собствената им университетска диплома не им е била от кой знае каква полза.

Проучването на TD Ameritrade показва още, че все повече младежи съвместяват работата и университета. Над една трета от "милениалите" и почти половината от Z поколението твърдят, че страничната работа им помага да покриват разходите за образование.