Водещите централни банкери по света са загрижени, че политиката на Доналд Тръмп и намеренията му да “пренареди” световната търговия дестабилизират световната икономика.

Мрачните настроения преобладаваха на годишния финансов форум в Джаксън хол, който събира на едно място лидерите на най-влиятелните финансови институции, пише The Wall Street Journal.

Според централните банкери при настоящите нулеви лихвени равнища те нямат достатъчно налични инструменти за действие, с които да могат да стимулират икономическия растеж.

„В момента преживяваме серия от политически шокове, които впоследствие се превръщат в икономически“, заяви управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу.

Търговските конфликти са само част от сложната политическа обстановка на глобално ниво. Картината се дъполва от протестите в Хонконг, опасността от брекзит без сделка на 31 октомври, политическата криза в Италия, напрежението между Япония и Южна Корея и ескалацията на конфликта между Индия и Пакистан в района на Кашмир.

Централните банкери, които присъстваха на форума в Джаксън хол, обаче се обединиха около тезата, че търговската тактика на Тръмп е най-сериозната от тези заплахи.

„Никога не съм виждал светът да е толкова разтревожен от нещо, което до този момент дори не се е случило. Световните лидери обаче са притеснени, защото се чувстват като „варящи се жаби“.

Ситуацията ескалира бавно и когато достигне точката на кипене, можем да се окажем в свят на перманентно нисък икономически растеж“, смята управителят на новозеландската централна банка.

Според шефа на Bank of England Марк Карни търговските конфликти вече започват да оказват негативно влияние на промишленото производство и инвестициите.

„Това е реална търговска война. А Съединените щати участват на всички „фронтове“ в тази война“, заявява управителят на BoE.

Представителите на Федералния резерв на САЩ избягваха да критикуват своя президент открито по време на форума, но много от техните колеги бяха далеч по-откровени.

След като Карни очерта някои от проблемите на международната монетарна система, бившият подуправител на Фед Стенли Фишър атакува Тръмп директно.

„Проблемът не е монетарната политика. Президентът на САЩ е проблем. Не е в услуга на никого да отбягва фокуса върху истинските опасности", заяви Фишър.

Според повечето централни банкери политическите лидери нанасят ненужни щети върху глобалната икономика, които биха могли да бъдат избегнати.

Според президента на Федералния резерв на Далас Робърт Каплан финансовите регулатори не разполагат с подходящ инструментариум за справяне с проблеми, чиито генезис е политически.

Той изтъкна, че монетарната политика вероятно не е причина за икономическото забавяне и освен това не би могла, сама по себе си, да го преодолее.

Доближава ли се световната икономика до рецесията?Инвеститорите очакват от политиците и централните банкери да действат бързо, за да предотвратят катастрофалния сценарий

Миналия месец Фед понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта, до диапазона от 2 – 2.25%, за първи път от 10 години насам. Опасенията на експертите обаче са, че след цяло десетилетие на монетарни стимули цените на финансовите активи растат, без обаче да стимулират съответното нарастване и на инвестициите в икономиката.

„Бизнесът си задава въпроса дали въобще да инвестира. Можете да обвинявате централните банки колкото си искате, но истината е, че дори и при нулеви лихвени равнища, компаниите отказват да инвестират в нови проекти“, заяви по време на форума в Джаксън хол управителят на Южноафриканската централна банка Лесетя Ганяго.

Засега трудовият пазар остава стабилен, но много от централните банкери се притесняват, че при липсата на нови инвестиции бизнесът много скоро може да започне да съкращава работни места.

Поредната размяна на търговски „удари“ между САЩ и Китай през уикенда илюстрира нагледно опасенията на централните банкери. Непредсказуемата икономическа политика на Вашингтон повдигна и въпроса докога щатският долар ще може да запази ролята си на световна резервна валута.

На фона на всички тези тревоги, централните банкери бяха шокирани и от директната атака на на Доналд Тръмп спрямо управителя на Федералния резерв Джеръм Пауъл. В своя профил в Twitter американският президент обяви Пауъл за „враг“ и заяви, че няма да му попречи, ако реши да подаде оставката си.

„Това е възходът на популизма, в който централните банки играят ролята на гръмоотвод. Атаката срещу Фед не е изключение“, заяви Лесетя Ганяго, който също е обект на натиск от страна на правителството в Южна Африка да прибегне до по-активни монетарни стимули.

След като бяха принудени да действат първи след финансовата криза от 2008 г., централните банкери виждат и по-сериозен риск – разочарованието от страна на широката публика, което да подкопае тяхната независимост и създаването на финансови балони, благодарение на твърде ниските лихвени равнища.

„В глобален мащаб монетарната политика е натоварена с твърде голяма отговорност и едва ли е най-добрият инструмент за преодоляване на шоковете, пред които сме изправени. Рискуваме просто да надуем цените на финансовите активи“, смята шефът на Австралийската централна банка Филип Лоу.

Миналия месец Австралия понижи основния лихвен процент до рекордно ниско ниво, на фона на опасността от прекъсване на 28-годишния цикъл на икономически растеж. Централната банка препоръча на политическите лидери да увеличат стимулите за насърчаване на заетостта, но те отказаха да се вслушат в съветите ѝ.

„Трябва да положим повече усилия и да убедим политиците да действат с други лостове, извън монетарната политика. В противен случай товарът върху раменете ни ще се увеличава още повече“, каза още Лоу.